Londýn posílí na šest stovek policistů, panují obavy z hrozby teroristických útoků

Londýn - Úředníci městské policie v britské metropoli potvrdili, že v reakci na teroristické útoky ve Francii budou posíleni ozbrojenými policisty. Podle některých názorů je však i tento počet nedostačující.

Už dříve policejní komisař sir Bernard Hogan-Lowe připustil, že po pařížských útocích je třeba "přehodnotit zásadní roli, v níž budou ozbrojení policisté v zastoupení obyvatelstva nuceni jít vpřed a čelit smrtící hrozbě, kterou noví útočníci představují." V současné době působí v Londýně 2200 ozbrojených důstojníků, které posílí dalších 600 ozbrojených příslušníků, z nichž třetina bude v pohotovosti. Podle nových opatření by se počet zbraněmi vybavených policistů měl téměř zdvojnásobit, což by znamenalo, že z celkového počtu 32 000 příslušníků Metropolitní policie bude ozbrojeno necelých 10 procent.

"Ačkoliv jsem doufal, že k podobné situaci nikdy nedojde, je jenom správné, že Metropolitní policie je připravena jednat," dodává sir Hogan-Howe. "Moji důstojníci jsou hrdinové, očekáváme, že budou čelit teroristickým útokům, aby tuto hrozbu zastavili. S přihlédnutím k počtu motorizovaných policistů se zbraní můžeme říci, že disponujeme skupinou vysoce kvalifikovaných odborníků," dodává Hogan-Howe.

Protože Londýn podle analýz není jediné ohrožené britské město proti útoku podobnému v Paříži, vyzval bývalý šéf britského Národního bezpečnostního úřadu Chris Phillips k větší finanční podpoře na boj proti terorismu, aby se města mohla sama účinně bránit a chránit své obyvatelstvo. "Dělá mi poněkud starost, že jsme příliš zaměřeni na Londýn, zatímco je evidentní, že hrozbě ve skutečnosti čelí celá Velká Británie. Takový terorista si může svůj cíl vybrat kdekoliv. Může žít kdekoli v Británii a k útoku si zvolí Bristol nebo Portsmouth stejně dobře jako Londýn," varuje Phillips před přílišným centralismem.

Podle posledních zpráv chystá Metropolitní policie zvýšený nábor členů do svých řad. Zatím neuvedla žádné podrobnosti týkající se přijímacích podmínek.

Související

Více souvisejících

Velká Británie policie Terorismus

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael zaútočil na Bejrút, Hizballáh předtím vypálil přes sto raket. Napětí překonává únosnou mez

Izraelská armáda potvrdila cílený útok na libanonské hlavní město Bejrút. Dostupné informace hovoří o destrukci v ulici přímo mezi výškovými obytnými budovami.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy