Stávka ve Francii se dotkne stovek českých turistů

Paříž/Praha - Čtvrteční 24hodinová stávka ve Francii může znepříjemnit cestování několika stovkám českých turistů. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek řekl Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Během září podle Okmaury navštíví Francii asi 30 tisíc českých turistů. „V současné době je ve Francii asi tisícovka českých občanů, ať už se jedná o turisty, nebo třeba Čechy cestující do Francie za obchodem,“ uvedl Okamura. Stávka podle něj může například narušit prohlídku Paříže kvůli dopravním komplikacím. Problémy mohou turisté čekat v městské hromadné dopravě, na silnicích i na letištích. Cestovní kanceláře mohou mít problémy s organizací zájezdu a dodržením plánovaného programu.

Podle Okamury však turisté s případnými reklamacemi takto postižených zájezdů neuspějí. „V případech, kdy dojde k porušení cestovní smlouvy, kterému cestovní kancelář ani při vynaložení maximálního úsilí nemohla zabránit, turisté na finanční kompenzaci ze zákona nemají nárok,“ uvedl Okamura. V případě zásahu vyšší moci, jakým je například stávka, nelze žádat finanční kompenzaci ani po leteckých společnostech.

Stávka podle Okamury nezpůsobí českým cestovním kancelářím ani významné finanční škody. Letecké společnosti mají totiž povinnost zajistit cestujícím včetně organizovaných zájezdů náhradní dopravu. Pokud to není možné, musí se letecký dopravce postarat i o ubytování cestujících. Náklady související s odřeknutými lety tak neponesou cestovní kanceláře, ale aerolinky.

Podle tiskové mluvčí Českých aerolinií (ČSA) Hany Hejskové zatím stávka francouzských odborářů lety společnosti do destinací přímo ve Francii nijak zásadně neovlivňuje.

„Odlety a přílety do nebo z Paříže, Marseille a Štrasburku jsou zatím odbavovány podle platného letního letového řádu a přidělených slotů. Zpoždění u těchto destinací je v průměru v jednotkách minut, maximálně do hodiny. Bohužel ke zpoždění začíná docházet při přeletech přes Francii do Madridu a Barcelony,“ uvedla Hejsková.

Například ranní lety ČSA z Barcelony a Madridu přistály na ruzyňském letišti podle letového řádu. Prozatím podle Hejskové není nutné zrušit žádný ze spojů ČSA. Aerolinky situaci v současné době monitorujÍ a provoz přizpůsobují aktuálnímu stavu.

Stávku svolali francouzští odboráři na protest proti důchodové reformě, která počítá s postupným zvýšením odchodu věku do důchodu z 60 na 62 let. Stávka by měla ohrozit především dopravu, napsala agentura Reuters a francouzský list Le Figaro. Podle listu Le Figaro Francouzská civilní letecká správa (DGAC) očekává, že letecké společnosti zruší 50 procent letů z pařížského letiště Orly, 40 procent z Roissy a 40 procent z dalších letišť. Aerolinky Air France předpokládají, že se jim podaří zajistit 100 procent letů na dlouhé vzdálenosti, ale patrně dojde k zrušení některých letů na krátké a střední vzdálenosti.

Související

Více souvisejících

Francie stávka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy