Ve zříceném letadle byl téměř celý sbor Alexandrovců. Zeman truchlí, Gott a Vondráčková jsou zdrceni

Moskva/Praha - Na palubě ruského armádního letounu Tu-154, který se dnes ráno krátce po startu zřítil do Černého moře u Soči, byli téměř všichni členové pěvecké části Alexandrovova armádního souboru písní a tanců s výjimkou tří sólistů. Sbor měl na květen 2017 naplánované turné po ČR. K tragédii se dnes vyjádřili i čeští politici včetně prezidenta Miloše Zemana.

Řekl to agentuře TASS jeden ze zpěváků souboru Vadim Anaňjev. Nebyl si ale jist, zda na vystoupení do Sýrie letěli i členové a členky tanečního souboru.

"Narodilo se mi dítě, teď máme v rodině tři malé děti, a tak jsem šel za vedoucím souboru a požádal jsem, abych směl zůstat (doma). Kromě toho se zítra mělo konat vystoupení, a tak rozhodli, že doma zůstanou ještě sólisté Valerij Gavva a Boris Ďjakov. Všichni ostatní ze sboru letěli," řekl Anaňjev. Dodal, že z hudebního orchestru měli letět jen hráči na harmoniky a balalajky.

Prezident Miloš Zeman přijal s pohnutím zprávu o pádu ruského letadla s pěveckým sborem Alexandrovců na palubě. "Pan prezident s hlubokým pohnutím přijal zprávu o havárii armádního letadla u Soči, která si vyžádala mnoho nevinných lidských životů. Tragédie je o to smutnější, že postihla jeden z nejvýznamnějších ruských uměleckých souborů, k jehož ctitelům pan prezident patří," napsal hradní mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. V ruštině doplnil, že vyjadřuje hlubokou soustrast nejen ruskému národu, ale také všem milovníkům kultury v celém světě.

Premiér Bohuslav Sobotka leteckou havárii označil za velkou lidskou tragédii. "Vyjadřuji velkou lítost nad oběťmi havárie ruského letadla,ve kterém cestoval také legendární soubor Alexandrovců," napsal na twitteru.

Psali jsme: Alexandrovci: Sbor, který přežil rozpad SSSR. Zvládli i operní árie či jazz Katastrofa u Soči: Proč se letoun s Alexandrovci zřítil? Verzí je několik  

Ministr kultury Daniel Herman na twitteru vyslovil soustrast s oběťmi leteckého neštěstí v Rusku. "Je to tragédie. Poselství o pokoji lidem dobré vůle bychom ale přeslechnout neměli," uvedl. Rodinám a lidem, kteří měli Alexandrovce rádi, vyjádřil soustrast předseda KSČM Vojtěch Filip. "Rozdávali dlouhá léta radost při svých koncertech. Alexandrovci, soubor, který nemá obdoby, dnes zažívá chvíle smutku," uvedl.

Zpěváka Karla Gotta zpráva o pádu letadla s Alexandrovci hluboce zasáhla, sdělila ČTK zpěvákova mluvčí Aneta Stolzová. "Vzpomínku na společná vystoupení by si rád uchoval ve své mysli," dodala.

"Je to šokující zpráva, která mi ve sváteční ráno zasadila hlubokou ránu do srdce," uvedla zpěvačka Helena Vondráčková. Se souborem měla v příštím roce vystupovat na turné po Slovensku.

Související

Více souvisejících

zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci (25.12.2016) Alexandrovci Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy