Nejasnosti kolem tragédie letu s Alexandrovci. Část trupu Tu-154 byla vyzvednuta, našlo se tělo kapitána

Moskva/Soči - Ruské pátrací týmy dnes našly v místě pádu letadla Tu-154 v Černém moři těla dalších více než 70 obětí, včetně kapitána letounu. Celkem bylo na palubě 92 lidí, neštěstí nikdo z nich nepřežil. Těla prvních deseti obětí byla přepravena do Moskvy a jedno už bylo také identifikováno. Potápěči vyzdvihli z moře další kusy letounu a ruští činitelé opět vyloučili, že by za tragédií byl teroristický útok. V Rusku se dnes držel státní smutek k uctění památky obětí, vlajky byly na všech institucích spuštěny na půl žerdi.

Pátrání na hladině moře již skončilo a nyní se hledají trosky letadla na mořském dně. "Při zvedání velké části trupu se našlo další tělo. Zjistilo se, že jde o kapitána letadla Romana Volkova," cituje TASS úřední zdroj.

Armádní letadlo bylo na cestě z Moskvy na leteckou základnu Hmímím v Sýrii, v letovisku Soči na jihu Ruska mělo mezipřistání, aby dotankovalo. Havarovalo asi dvě minuty po startu ze Soči, když nebylo s to nabrat požadovanou letovou výšku. Na palubě byly desítky členů světoznámého pěveckého souboru Alexandrovci, kteří měli v Sýrii mimo jiné zazpívat vojákům nasazeným v tamních bojích.

Pátrači dnes objevili další části letadla včetně dvou řídicích jednotek a zhruba pětimetrového kusu trupu a okénka. Pátrání na hladině moře již skončilo a nyní se hledají trosky letadla na mořském dně v hloubce desítek metrů a v okruhu zhruba půl kilometru.

Pokračuje zároveň pátrání po takzvaných černých skříňkách se záznamem hovorů v kokpitu a činnosti přístrojů. Do pátrání je zapojeno asi 3500 lidí, včetně 135 potápěčských specialistů, čtyři desítky plavidel, pět vrtulníků, bezpilotní letouny a sedm hlubinných aparátů.

Do Moskvy dnes dorazilo první letadlo s deseti těly, která záchranáři nalezli krátce po tragédii. První již podle lékařských zdrojů bylo identifikováno, totožnost mrtvého ale nebyla zatím zveřejněna. Z pozůstatků je odebírán genetický materiál k porovnání s příbuznými, což naznačuje, že těla byla pádem značně poškozena. Ruské ministerstvo obrany popřelo spekulace kolující po internetu, že dosud nalezená těla měla na sobě záchranné vesty.

Ruští činitelé opět vyloučili, že by za neštěstím byl teroristický útok. Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov řekl, že za havárií byla pravděpodobně chyba pilota, případně technická závada. Podle kontrarozvědky FSB se mohl do motoru dostat nějaký předmět, nebo stroj natankoval nekvalitní palivo, které mělo za následek ztrátu tahu a zastavení motorů, případně šlo o chybu v pilotování anebo technickou závadu na letadle.

Lidé v řadě zemí světa nosili květiny k budovám ruských velvyslanectví. V Rusku stovky lidí kladly květiny a v centru Moskvy rozjímaly u místa, kde Alexandrovci zkoušeli.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že příbuzní každého vojáka a civilního zaměstnance ministerstva, kteří při neštěstí zahynuli, dostanou odškodné 5,8 milionu rublů (2,5 milionu Kč)..

Související

Více souvisejících

zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci (25.12.2016) Rusko

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy