Trump mluvil s Putinem, shodli se na rychlé porážce terorismu. Lavrov si přisadil

Washington/Petrohrad - Po pondělním teroristickém útoku v Petrohradu, který si vyžádal 14 mrtvých, telefonoval americký prezident Donadl Trump svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Shodli se na nutnosti porazit terorismus. K boji proti islamistům dnes vyzval i šéf ruské diplomacie Sergej .Lavrov.

K útoku v tunelu mezi stanicemi petrohradského metra se zatím nikdo nepřihlásil. Vyšetřovatelé podle zdroje agentury Interfax podezřívají muže (23) původem ze střední Asie napojeného na radikální islám.

Trump ujistil Putina o plné podpoře americké vlády. "Trump a prezident Putin se shodli, že terorismus musí být rozhodně a rychle poražen," uvedl v prohlášení úřad amerického prezidenta.

Oba státníci se již v při svých prvních telefonických kontaktech po Trumpově lednovém nástupu do funkce bavili o možné spolupráci v oblasti boji proti terorismu.

Podle Putina vyšetřovatelé v nejbližší době okolnosti výbuchu zjistí. "Příčiny nejsou známé, je brzy o nich hovořit. Vždy se přirozeně posuzují různé varianty - komunální a kriminální, zejména projevy terorismu," citovala již včera prezidenta agentura TASS.

Rusko bylo v minulých letech terčem několika krvavých útoků, jejichž pachateli byli severokavkazští extremisté. Atentáty na civilní cíle v poslední době hrozili i bojovníci Islámského státu (IS) v souvislosti se zásahy ruské armády v Sýrii. Podle ruských politologů může být útok dílem IS, ale také ukrajinských ultranacionalistů.

Pondělní atentát si vyžádal 14 mrtvých a padesátku raněných. "Jsem přesvědčen, že to znovu vypovídá o nezbytnosti společné práce v odporu proti tomuto celosvětovému zlu," řekl Lavrov podle agentury RIA Novosti před schůzkou se svým protějškem ze středoasijského Kyrgyzstánu. Lavrov také vyjádřil uznání kolegům za projevenou solidaritu.

"Samozřejmě, že jsme tuto otázku posuzovali," odpověděl šéf kyrgyzské diplomacie Erlan Abdyldajev na dotaz, zda na pořad jednání přišlo i to, že útok v metru podle kyrgyzské rozvědky nejspíše spáchal rodák z Kyrgyzstánu s ruským občanstvím Akbardžon Džalilov.

Ruské úřady dosud tuto verzi nepotvrdily. Vyšetřovatelé dnes uvedli, že zjistili identitu sebevražedného útočníka, ale že ji zatím v zájmu dalšího vyšetřování nezveřejní. "Terorismus nemá národnost. Je nepřípustné snažit se najít nějakou souvislost této události s původem člověka a jeho náboženským vyznáním. Terorismus je zločin proti celému lidstvu a proti všem náboženstvím," zdůraznil Lavrov.

Související

Akbardžon Džalilov, pravděpodobný terorista z Petrohradu

Atentátníci na metro v Petrohradu potrestáni. Vojenskou soud se s nimi nemazlil

Vojenský soud v Petrohradu dnes odsoudil k trestům sahajícím od 19 let vězení až po doživotí 11 lidí, které shledal vinnými z organizace atentátu v petrohradském metru v dubnu 2017. Při něm ve druhém největším ruském městě zahynulo kromě útočníka 15 lidí a sedm desítek lidí utrpělo zranění. O rozsudku informovala agentura TASS.

Více souvisejících

teroristický útok v petrohradském metru (3.4.2017) Donald Trump Vladimír Putin USA (Spojené státy americké) Rusko Terorismus Sergej Lavrov kyrgyzstán

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Aktualizováno před 45 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy