Ukrajinské feministky "močením" protestovaly proti vládě

Kyjev - Desítky ukrajinských feministek se v pondělí uchýlily k netradičnímu protestu proti kabinetu, v němž nezasedá ani jediná žena, informuje agentura AFP. Před sídlem vlády předstíraly, že močí, čímž vyjádřily svůj názor, že vláda není ničím jiným než záchodem pro muže.

"Močit ve stoje není privilegium," stálo na jednom z transparentů, které si členky skupiny Femen přinesly s sebou. "Domníváme se, že premiér si spletl vládu s pánským záchodem, a proto zakázal vstup ´slabšímu´ pohlaví," uvedla skupina Femen v prohlášení.Protestu se zúčastnilo na 30 žen. Močení napodobovaly stříkáním vody a žlutě zbarvené tekutiny z láhve ve výši klínu.Na protest dohlíželi zmatení policisté. Ti ženám nezabránili vyjádřit jejich názor, ale drželi je v dostatečné vzdálenosti od sídla vlády. Policisté nabalení proti zimě se snažili potlačit úsměvy, kdy spoře oděné ženy postříkali "močí" celý chodník.Skupina Femen proslavená drzými kousky akci svolala poté, co minulý týden došlo ke změnám ve vládě, po nichž zůstal kabinet premiéra Mykoly Azarova čistě mužskou záležitostí. V kabinetu bývalé premiérky Julije Tymošenkové, která odstoupila po prohře v dubnových volbách, byly ženy dvě.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko dál postupuje. Hlásí dobytí další ukrajinské obce

Ruské ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že ruské síly obsadily ukrajinskou obec Memryk v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Vesnice se nachází přibližně 20 kilometrů od ukrajinského města Pokrovsk, které je důležitým logistickým uzlem.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Území NATO v ohrožení: Ruský dron tentokrát spadl do Lotyšska, přeletěl zřejmě celé Bělorusko

Ruské vzdušné útoky proti Ukrajině jsou tak intenzivní, že přelety nebezpečných zbraní na území Severoatlantické aliance už nejsou žádnou výjimkou. Tentokrát řeší případ pádu ruského bezpilotního letounu lotyšské úřady poté, co stroj přiletěl z Běloruska. Vyzývají k posílení východní hranice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy