Saakašvili se označil za válečného zajatce, u soudu zpíval ukrajinskou a gruzínskou hymnu

Kyjev – Před kyjevským soudem dnes stanul gruzínský exprezident a odvolaný oděský gubernátor Michail Saakašvili. U soudu, který má rozhodnout o jeho vazbě, se označil za válečného zajatce.

Saakašvili čelí obvinění, že ve spolčení se zločineckou skupinou napomáhal na Ukrajině státnímu převratu. Obžaloba žádala o uvalení vazby ve formě domácího vězení s povinným nošením elektronického náramku, napsala agentura Unian.

Soud ale žádost zamítl. Přeplněná soudní síň, kde byli kromě novinářů i Saakašviliho stoupenci, na rozhodnutí soudkyně Larysy Cokolové reagovala potleskem. Saakašvili pak novinářům řekl, že hodlá pokračovat v boji proti oligarchické vládě na Ukrajině.

 Saakašvili pak rozhodnutí soudkyně chválil, znamená to podle něj, že na Ukrajině ještě "není vše ztraceno". "Vzhledem k tomu, že už několik dní hladovím, je mým prvním cílem se najíst," žertoval Saakašvili po vyhlášení rozhodnutí.

Zadržený politik během soudního líčení zazpíval ukrajinskou a gruzínskou hymnu. „Nepovažuji se za zadrženého. Považuji se za válečného zajatce. Považuji se za zajatce ukrajinských oligarchů a (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Jsem válečný zajatec. Skutečně. Protože oni vedou válku proti Ukrajině," uvedl Saakašvili.

Policie ho zadržela v pátek, Saakašvili v cele předběžného zadržení o víkendu zahájil hladovku, ve které hodlá v případě uvalení regulérní vazby pokračovat. Exprezident, který si v rodné Gruzii vysloužil pověst zapřisáhlého nepřítele Kremlu, obvinění ukrajinské prokuratury odmítá jako lživé.

K soudu ho dnes přišla podpořit i bývalá ukrajinská premiérka a nyní opoziční poslankyně Julija Tymošenková. Ta společně s dalšími devíti ukrajinskými poslanci uvedla, že je připravena se za Saakašvilihi u soudu zaručit. Před soudní budovou se policie střetla se zhruba 200 stoupenci gruzínského exprezidenta.

Související

Michail Saakašvili v gruzínském vězení

Zelenskyj: Rusko usiluje o smrt Saakašviliho

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém prohlášení reagoval na nedávno zveřejněné snímky, na kterých je zobrazen exprezident Gruzie Michail Saakašvili ve velmi vyhublém stavu ve vězení. Zelenskyj vyzval gruzínské úřady, aby umožnily převoz Saakašviliho na Ukrajinu, kde by mohl podstoupit léčbu. Saakašvili je držitelem ukrajinského občanství. Zelenskyj také na sociální síti Twitter obvinil Rusko z pokusu o zabití Saakašviliho prostřednictvím Gruzie.

Více souvisejících

Michail Saakašvili Ukrajina Julija Tymošenková

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy