Pád ukrajinské hrdinky. Savčenková obviněna z pokusu o puč, ve vazbě drží hladovku

Bývalá ukrajinská pilotka a poslankyně Nadija Savčenková, která je kvůli obvinění z pokusu o státní převrat ve vazbě, dnes zahájila další hladovku. Informovala o tom ukrajinská média. Dříve uctívaná národní hrdinka tvrdí, že tak protestuje proti vydírání a tlaku ze strany agentů tajné služby SBU.

Savčenková je ve vazbě od letošního března, kdy ji ukrajinské úřady obvinily z plánování útoku na parlament. Použít k tomu údajně chtěla granáty a automatické zbraně. Politička obvinění odmítá jako snahy prezidenta Petra Porošenka zbavit se před březnovými volbami silných oponentů.

Ukrainian MP Nadiya #Savchenko, currently detained on suspicion of plotting a coup against the government, has announced a dry hunger strike, claiming that she is being beaten by SBU investigators. according to a statement on her Facebook page. pic.twitter.com/CeJrXznJL1

— Hromadske Int. (@Hromadske) 5. prosince 2018

Na svém facebooku dnes oznámila, že nebude přijímat potravu ani vodu v reakci na tlak, který na ni a jejího obhájce vyvíjejí agenti SBU. Úřady jí prý navíc nedovolují, aby se viděla se svým příbuznými.

Někdejší ukrajinská pilotka se stala národní hrdinkou poté, co strávila dva roky v ruském vězení, kde také několikrát hladověla. Po propuštění v roce 2016 se stala ukrajinskou poslankyní; tamní vládu viní z nekompetence a korupce.

Související

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)

Savčenková utržila zdrcující porážku, ve volbách získala jen osm hlasů

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.
Naděžda Savčenková

Savčenková byla propuštěna z vazby. Neuteču, slibuje kontroverzní politička

Kontroverzní ukrajinská politička, bývalá armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadija Savčenková vyšla v Ukrajině na svobodu, protože jí v noci na dnešek skončila vyšetřovací vazba, která nebyla prodloužena. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na příslušné rozhodnutí soudu. Generální prokurátor Jurij Lucenko označil propuštění Savčenkové za signál, že ukrajinská justice je "těžce nemocná", a připomněl, že obvinění poslankyně nebyla zrušena.

Více souvisejících

Naděžda Savčenková (ukrajinská pilotka) Ukrajina SBU

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 44 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy