Rodiny obětí zneužívání knězem čelí perzekuci. Jsme jako čarodějnice, stěžují si

Kauzy zneužití dětí katolickými kněžími vytváří velké napětí ve velmi náboženském Polsku. V některých případech komunity věřících osočují rodiče obětí, že jejich prostřednictvím jsou nevinní kněží odsuzováni, uvádí agentura Reuters.

„Jsme čarodějnice, protože… jsme ukázali na kněze“, cituje Reuters Martu Zezulovou, matku jedné z pěti dívek, která měla být obtěžována knězem v malé polské vesnici Kalinówka. Kněz byl díky jejímu svědectví odsouzen na tři roky do vězení.

Podle Zezulové však obyvatelé vesnice čítající 170 lidí ji a dalším matkám obětí vyčítají, že „jednoduše odsoudili nevinného člověka“. Jedna z obyvatelek, Krystyna Kluzniaková, sdělila Reuters, že „kněz byl skvělý a my ho postrádáme“. Podle jiného obyvatele, penzisty Wieslawa Solowiského, syn jeho bratrance chodil do jedné z tříd a neviděl nic špatného.

Matky obětí i jejich dcery se nyní potýkají ve vesnici s někdy zcela nepřátelskou atmosférou. Jolantu Zychovou, matku devítileté obtěžované školačky, přestali mnozí obyvatelé vesnice zdravit. Zezulové přestali lidé během mše přestali podávat ruce v klasickém rituálním pozdravení pokoje. Zezulová proto přestala chodit do kostela. Její dcera po rozhodnutí soudu přestala jíst, protože ji jedna žena řekla, že kněz byl odsouzen kvůli ní.

Současný kněz v Kalinówku odkázal reportéry Reuters na lubancówskou diecézi, pod kterou kalinówská farnost patří. Mluvčí diecéze Michal Maciolek uvedl, že obětem zneužití a jejich rodinám byla nabídnuta pastorální a psychologická pomoc, která byla ale odmítnuta.

Žádná finanční náhrada nebyla poskytnuta, protože „diecéze nenese odpovědnost za jednání kněze“. Polský odvolací soud nicméně přiznal milion zlotých ( 5 950 000 korun) jako odškodnění ženě, která byla zneužita knězem jako dítě.

Kauzy zneužití dětí katolickými kněžími je v Polsku zvláště výbušné téma vzhledem k neobvykle silnému postavení katolické církve v tamní společnosti. Okolo 12 miliónů Poláků, třetina společnosti, chodí pravidelně ke mši, podle výzkumného Institutu statistik katolické církve se sídlem ve Varšavě. Katolictví je v Polsku často pevně svázáno s národní identitou, kritika církve tedy může být snadno interpretována jako kritika národa, díky čemuž bývá pro některé oběti obtížné o svých špatných zkušeností mluvit.

Podle Marka Lisinskiho, ředitele „Neměj strach“, skupiny na podporu obětí zneužití ze strany kněží, se mu lidé svěřili s 300 případy klerikálního obtěžování, které však nebyly nahlášeny kvůli obavám, že nebudou brány vážně a budou zpochybňovány. Lisinski tvrdí, že je v Polsku poměrně běžné, že se oběti zneužívání a jejich rodin setkávají s ostrakizací ze strany věřících komunit.

Celosvětová kauza klerikálního zneužívání dětí nicméně výrazně poškozuje katolickou církev, včetně její polské části. Polští biskupové vyzvali obětí, aby odpustily církvi a aby jim okamžitě podaly zprávu, jakmile dojde k zneužití.

Polská katolická církev připravuje rozsáhlou zprávu dokumentující příčiny a rozsah zneužívání dětí kněží v církvi. Podle primase polského, arcibiskupa Wojciecha Polaka, bude zpráva zveřejněna v příštích šesti měsících. Polak si prý uvědomuje, že kauza vyvolává napětí v katolických komunitách, úkolem církve dle něj „jednat takovým způsobem, který nevytváří rozpory, ale léčí je.“

Podle poslankyně Joanna Scheuring-Wielgusové z minoritní parlamentní strany Nowoczesna nelze spoléhat na katolickou církev, že podá nezávislou zprávu. Navrhuje nezávislé státní šetření.  Podle ní však její idea nezískala podporu od vládní strany Právo a spravedlnosti (PiS) a dalších velkých stran.

PiS vyhrála volby v roce 2015 i díky velké podpoře katolických kněží. Tento rok dojde k dalším parlamentním volbám, ve kterých by PiS ráda opětovně získala majoritu.

Související

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

Více souvisejících

Polsko římskokatolická církev týrání a zneužívání dětí Církev

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy