Průlomový verdikt: Ženská obřízka je nechutná

Už i ve Velké Británii evidují případy ženské obřízky, a to minimálně po dva roky. Právě tak starý případ už dorazil i k jednomu z londýnských soudů. V dalších desítkách rodin se pak Britové této praktiky obávají.

Soud v Londýně vynesl v pátek průlomový rozsudek. Matka tří dětí se stala první osobou, která byla shledána vinnou kvůli ženské obřízce. Informovala o tom CNN s tím, že jde o sedmatřicetiletou ženu z Ugandy, která se měla činu dopustit v létě 2017. Ve Velké Británii hrozí za tento čin až 14 let vězení.

Žena propukla v pláč, když byl ohlášen verdikt. Její třiačtyřicetiletý partner z Ghany byl naopak zcela osvobozen. Pár dodnes odmítá, že by odmítal zabránit ženské obřízce své dcery. „Jste shledána vinnou ze závažného provinění vůči vlastní dceři,“ řekla přísedící soudkyně.

Inspektor londýnské metropolitní policie Ian Baker informoval o odvaze oběti, která se prý z celé události rychle zotavila a už žije v náhradní rodině. Na případ upozornila policii nemocnice, do které byla holčička přivezena s rozsáhlým krvácením. Doktoři následně potvrdili, že k nim opravdu došlo při obřízce genitálu.

Obhajoba však tvrdila, že holčička jen upadla a řízla se. „To je závážné obvinění. Něco takového by mohl udělat jen někdo nehumánní. Taková nejsem,“ bránila se matka dítěte před porotou.

Bratr poškozené ale policistům řekl, že viděl, jak jeho sestra brečí a leží v kaluži krve. Svému pěstounovi navíc přímo potvrdil, že k obřízce došlo. Podle důkazů navíc matka provozovala „čarodějnictví“. Otec holčičky se prý těchto praktik neúčastnil, stejně jako samotného aktu obřízky. Problém s ní však neměl.

Britský ministr vnitra Savid Javid verdikt uvítal. „Ženská obřízka je odporná, nemravná forma dětského zneužívání. Uděláme všechno pro to, abychom všechny lidi, kteří tuto praktiku provádějí, dohnali k soudu,“ dodal.

K soudu zatím dorazily jen další tři případy ženské obřízky ve Velké Británii. V dalších téměř 300 případech ale došlo k preventivním opatřením u dětí, kterým potenciálně hrozilo riziko.

Související

Muslimové, ilustrační foto

Súdán chce povolit nemuslimům pití alkoholu a posílit práva žen

Súdán chce povolit nemuslimům konzumaci alkoholu a posílit práva žen, včetně zákazu ženské obřízky. O záměrech, které by znamenaly prudký zvrat po téměř čtyřech desetiletích striktní islámské politiky, informoval podle agentury Reuters súdánský ministr spravedlnosti. Podle statistiky OSN nejsou muslimy zhruba tři procenta obyvatel Súdánu.
Ilustrační foto

Súdán přijal nový zákon: Za ženskou obřízku hrozí vězení

Súdán přijal zákon, který trestá ženskou obřízku až třemi lety vězení. Podle odhadu OSN se tomuto zákroku podrobuje v této východoafrické zemi až 87 procent žen ve věku mezi 14 a 49 lety. Zásah může přitom skončit infekcí močových cest, ledvin, vytvořením cyst a ohrožením plodnosti.

Více souvisejících

Obřízka Velká Británie Sajid Javid (britský ministr)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy