Ukrajina volí prezidenta. Nervozita roste, novináři blázní ze Zelenského +VIDEO

Na Ukrajině dnes začalo druhé kolo prezidentských voleb. Více než 30 milionů oprávněných voličů má na výběr mezi dosavadním prezidentem Petrem Porošenkem (53) a nováčkem v politice, bavičem Volodymyrem Zelenským (41), kterému průzkumy předpovídají jasné vítězství. I v prvním kole před třemi týdny získal bezmála dvakrát více hlasů než obhájce mandátu.

Podle ústřední volební komise do 10:00 SELČ odvolila necelá pětina voličů, tedy mírně více než před třemi týdny při prvním kole voleb, kdy celková účast dosáhla téměř dvou třetin oprávněných voličů.

I v prvním kole před třemi týdny získal Zelenyskyj bezmála dvakrát více hlasů než obhájce mandátu. Zelenyskyj si již v televizním seriálu zahrál učitele, kterého kritika všudypřítomné korupce vynesla do křesla hlavy státu, a i v kampani vsadil na kritiku poměrů.

Porošenko, který si nadělal jmění v cukrovinkách jako "čokoládový král", se při obhajobě mandátu musel potýkat s únavou veřejnosti z věčného utahování opasků i nekončícího konfliktu s proruskými separatisty na východě země s 13.000 mrtvými. V závěru kampaně zdůrazňoval nezkušenost svého oponenta v podmínkách, kdy země čelí hrozbě Ruska.

Favoritovi přívrženci převažovali i mezi voliči, kteří hned krátce po zahájení voleb přišli do jedné volební místnosti v centru Kyjeva.

"Máme velkou šanci na změnu, která musí přijít," řekl ČTK šedesátník Ihor. V prvém kole před třemi týdny hlasoval pro bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou a dnes přišel, aby podpořil odpůrce stávajícího prezidenta. Sám prý má po 45 letech v práci slušný důchod, ale jeho žena je na tom stejně jako mnoho dalších ukrajinských penzistek: její důchod činí přibližně 1500 hřiven (asi 1270 korun) a zhruba stejnou částku si přivydělává.

"Potřebujeme prezidenta, který nebude krást," říká jednadvacetiletý Dmytro v narážce na aféru okolo rozkrádání při zbrojních zakázkách, do které jsou údajně zapleteni spolupracovníci současné hlavy státu. Dmytro se loučí pozdravem "na shledanou" - chystá se na studia v Česku, a tak se učí česky.

"Všichni jsme pro Zelenského. Je to člověk z nové generace, je to šance na změny k lepšímu," zní z hloučku, který hlasoval společně: dvou žen doprovázejících k volební urně zrakově postiženého muže.

"Jasně, že bude změna, ale k horšímu," znechuceně poznamenává padesátník, který nechce nic víc říct. "Večer se bude slavit a bude se pít šampaňské, ale časem přijde kocovina a ta bude strašná," předpověděl muž, který se představil jako politický emigrant z uzbecké metropole Taškentu.

Ukraine (Second round of the presidential election): Turnout by region at 11:00 local time (10:00 CEST).Source: Central Electoral Commission#Вибори #Вибори2019 #Ukraine #UkraineElections2019 pic.twitter.com/KDtTdo9TeB

— Europe Elects (@EuropeElects) 21. dubna 2019

"Mám ráda Ukrajinu a nejsem dobrodruh," vysvětluje šedesátnice Julija, proč hlasovala pro dosavadního šéfa státu. Porošenko se podle ní sice dopustil chyb, ale věří, že se poučí. "Rok jsem nebyla na Ukrajině a vidím tu změny k lepšímu, hlavně v lidech. Je skvělé, že si můžeme svobodně zvolit svého prezidenta," dodává.

"Opravdová demokracie znamená, že se prezidenti musí střídat," řekla ČTK Olha Budková, pocházející z české rodiny, která se na Ukrajinu přestěhovala ještě v 19. století. Změny jsou podle ní zapotřebí a věří, že každopádně přijdou, i když v Porošenkově případě by byly spíše evoluční a pokračovalo by se v dosavadním kurzu. Cesty slibované oběma kandidáty jsou ale podle ní v mnohém paralelní, zejména pokud jde o orientaci Ukrajiny na Západ. "To bude v kterémkoliv případě, ať bude prezidentem kdokoliv, nebude mít na výběr," míní. Boj s korupcí ale nezávisí jen na hlavě státu, ale hlavně na efektivnosti celého týmu u kormidla moci, dodala.

Jasno o výsledku hlasování by mělo být již krátce po uzavření volebních místností v 19:00 SELČ. Podle agentury Interfax-Ukrajina se chystají hned tři povolební odhady výsledků - kromě sdružení Národní exit poll 2019, sdružujícího hlavní sociologická střediska, mají odhady dalších agentur zveřejnit televize 1+1 a 112.

Do deseti dnů od voleb by ústřední volební komise měla zveřejnit oficiální výsledky a poté by se do 30 dnů měl nový prezident ujmout funkce. Inaugurace se má konat nejpozději 3. června.

Související

Více souvisejících

volby na Ukrajině Petr Porošenko Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Ukrajina

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 38 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy