Mela ve volební místnosti: Zelenskyj při hlasování porušil zákon

Horký favorit dnešního druhého kola prezidentských voleb na Ukrajině, politický nováček a herec Volodymyr Zelenskyj při dnešním hlasování porušil zákon, když novinářům ukázal vlastní hlasovací lístek s "křížkem" u svého jména. S uchazečem o nejvyšší funkci sepsali policisté protokol o přestupku, pochlubil se vzápětí Zelenského štáb na důkaz, že za nového prezidenta budou pravidla a zákony platit pro všechny a pro každého.

"Nový prezident - nová pravidla. Všichni musíme dodržovat zákony! Zelenskému předali protokol o přestupku za to, že ukázal hlasovací lístek," ohlásil mluvčí štábu na facebooku.

Sám kandidát podle listu Ukrajinska pravda před policisty přiznal, že podlehl volání novinářů, kteří jej žádali, aby jim ukázal svůj hlasovací lístek, než jej vhodí do urny. Policista pak konstatoval, že v takovém případě musí sepsat protokol. "Dobrá. Přestoupil jsem zákon. A zákon je zákon," dodal Zelenskyj.

Stávající prezident Petro Porošenko k volební urně přišel v doprovodu své rodiny. Vyzval Ukrajince volit rozumem, aby zachovali vlast a národní strategii. Poznamenal také, že před hlasováním zašel na bohoslužby, a připomněl svůj podíl na získání nezávislosti ukrajinské pravoslavné církve na Moskvě.

Související

Více souvisejících

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) volby na Ukrajině Ukrajina

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy