"Je to borec!" Běžní Ukrajinci vkládají do Zelenského velké naděje, analytici mají obavy

Žádné speciální oslavy dnes večer v centru Kyjeva po ohlášeném vítězství herce Volodymyra Zelenského v prezidentských volbách na Ukrajině nepropukly. Na kyjevském "Václaváku", bulváru Chreščatyk, se mládež bavila jako každou neděli, ať tancem, pojídáním cukrové vaty nebo korzováním.

Podle průzkumu, který zveřejnila televize 112, získal Zelenskyj 74 procent hlasů, zatímco stávající prezident Petro Porošenko 26. Podle jiného průzkumu vyhrál Zelenskyj se 73 procenty, Porošenko získal 27 procent.

"Zelenskyj je borec, prima chlap, všichni ho mají rádi. Budí naději, že bude líp a že nebude lidem brát peníze," řekl ČTK o drtivém vítězství politického nováčka dvacetiletý Ajchem, zatímco jeho kamarád Jevgenij připustil, že se vlastně neví, co se od nového prezidenta dá čekat.

This being said, I'm certainly not comfortable with #Zelenskyi's victory. It opens an era of major uncertainties.When I was in Kyiv two weeks ago, many compare his predictable election to Trump's, Lega/Five Stars or Brexit. We also know some of his backers.But...

— Nicolas Tenzer (@NTenzer) 21. dubna 2019

"Hlavně, aby nedošlo k nové revoluci, k nové válce," obává se devatenáctiletá Alina. "Už jsme ztratili hodně životů, protože naše vláda si s tím (ozbrojeným konfliktem s proruskými separatisty na východě Ukrajiny) nedokázala poradit," dodala.

"Jsem připraven na nejhorší, i když doufám v nejlepší," řekl dvacetiletý Anatolij. V prvém kole podle svých slov hlasoval pro Zelenského, v druhém pro nikoho. "Se Zelenským je alespoň malá šance, že se věci změní. Ale vzhledem k tomu, co dělá Rusko, je to šance hodně malá," dodal. "Nevíme, co se dá od Zelenského jako prezidenta čekat, přesto doufáme, že přijde změna k lepšímu," poznamenala jeho společnice Lisa (22). A když se naděje opět zklamou, v ukrajinském parlamentu čeká na přijetí návrh zákona o odvolávání prezidenta, připomněl Anatolij.

"Lidé čekají větší penze, slušné platy, dobré perspektivy, snížení cen, ale to všechno moc nezáleží na prezidentovi," uvedla analytička Irina Bekeškinová v televizi Hromadske. Upozornila také, že Zelenskyj vlastně nepředstavil žádný reálný program, ani nejsou známé jeho postoje k mnoha klíčovým otázkám. "Putin nepřijde, to bylo dosti umělé strašení, ale lidé čekají, že se jim povede dobře," konstatovala v narážce na Porošenkovu kampaň, pojímající volby jako "rozhodující výběr" mezi stávajícím ukrajinským prezidentem a ruským vůdcem Vladimirem Putinem.

Publicista Timothy Ash na webu listu Kyiv Post poznamenal, že míra Zelenského vítězství svědčí o tom, že za ním nebyla jen mediální kampaň s temným financováním, ale i volání po skutečné změně.

"Obyvatelstvo chce svrhnout starý zkorumpovaný systém. Zdálo se, že toho dosáhli revolucí na Majdanu, která svrhla (proruského) prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014. Ale za pár měsíců bylo jasné, že staří oligarchové se vrátili zpět k moci," poznamenal s tím, že Porošenko, sám oligarcha, selhal v boji proti korupci, v klíčové otázce v očích Ukrajinců. Před Zelenským podle komentátora stojí velká výzva, aby ve svém týmu spojil reformátory a sám se distancoval od miliardáře Ihora Kolomojského a jeho kamarádů.

"U Porošenka se chystají pít do rána, u Zelenského hrát ping-pong," vylíčil náladu ve štábech obou kandidátů list Komsomolskaja pravda na webu svého ukrajinského vydání. Připomněl, že podle tradice nejlepší hráč mezi novináři by měl dostat šanci zahrát si s vítězem voleb.

Související

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Více souvisejících

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Ukrajina volby na Ukrajině Petr Porošenko

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy