Co si o novém ukrajinském prezidentovi myslí Rusové? Budete překvapeni

Ukrajinské prezidentské volby vyhrál herec a politický nováček Vodomir Zelenskyj. Jeho vítězství není vítáno pouze na Ukrajině, ale překvapivě i v Rusku, a to i mezi ruskou opozicí i vládou, poukazuje server Moscow Times.

Zelenskyj vyhrál nad svým protivníkem, dosavadním ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, v drtivým rozdílu. Zatímco on získal 73% hlasů, Porošenko získal jen 25%, což pro něj představovalo poměrně potupnou prohru vzhledem k tomu, že se v kampani snažil vystupovat jako jediná ochrana před Ruskem.

Jeho prohra samozřejmě neušla pozornosti Rusů. „ Porošenkova éra skončila neslavně“, komentoval to ultrakonzervativní ruský novinář a moderátor Dmitrij Kiseljov, který je považován za propagační hlas Kremlu s tím, že za Porošenka země „degradovala ekonomicky a ekologicky, demograficky a kulturně“.

„ Zelenskyj musí pochopit, že ukrajinská společnost požaduje ukončení bojů s Ruskem“, řekl senátor  Konstantin Kosachev, předseda Výboru pro zahraniční věci Federální rady. „Jsme připraveni tento konstruktivní impulz podpořit“.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv napsal, že existuje šance na zlepšení spolupráce obou zemí, zvláště v ekonomické oblasti, která „prakticky přestala existoval“, což pomůže „vyřešit extrémně náročné sociální problémy, kterým dnes čelí milióny Ukrajinců.“

Do Ukrajiny si částečně rýpl i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle něhož byla legitimita voleb zpochybněna vzhledem k tomu, že tři miliony občanů Ukrajiny žijících v Rusku nemohly volit. Podle Peskova je předčasné hovořit o spolupráci s novou ukrajinskou vládu a ukáže se to až podle kroků Zelenského.

Obecně podle Moscow Times nevítají ruská média a politici ani tak vítězství Zelenského jako prohru jimi nesnášenlivého Porošenka. U samotného Zelenského rádi vyzdvihují, že je to politicky nezkušený herec a že i díky němu byly celé prezidentské volby na Ukrajině „divadlo“ a naprostý chaos, který by se v Rusku nestal – čímž samozřejmě se snaží vzbudit dojem, že Rusko je lepší než Ukrajina.

Paradoxně se podobně do Zelenského pouští i jeho protikandidát. Na svém Twitterovém účtu Porošenko napsal, že Rusové vítají volbu Ukrajinců, protože se „domnívají, že s novým nezkušeným ukrajinským prezidentem by se Ukrajina mohla rychle vrátit k ruské sféry vlivu.“

Některé osoby blízké Kremlu jsou přesvědčeni, že Porošenko se bude snažit bránit Zelenskému ve vykovávání jeho úřadu. „ Bude se 100% snažit učinit těžší pro Zelenského zlepšení vztahů s Ruskem,“ uvedl Alexander Česnakov, bývalý člen administrativy Kremlu.

Podle serveru War on The Rock nejsou tyto obavy zcela nepodstatné. Krajně pravicoví ukrajinští nacionalisté již dali jasně najevo, že nepřijmou kohokoliv, kdo by se pokusil navázat příznivější vztahy s Ruskem. Někteří naznačují, že by klidně v takovém případě se pokusili o další Euromajdan.

Zelenskyj, ač se v porovnání s Porošenkem staví vůči Rusku rozhodně příznivěji, není žádným vyloženě proruským kandidátem. O ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi říká, že to je nepřítel a taktéž trvá na tom, že cesta Ukrajiny je směrem k NATO a EU.

Ruská opozice Zelenského vítězství vítá. „ Gratuluji Ukrajině a Ukrajincům s férovými volbami –vzácnou věcí na území bývalého Sovětského svazu,“ napsal nejznámější ruský opoziční politik Alexej Navalnyj.

Podle Alexandera Baunova, výzkumníka z think-tanku Carnegie Moscow Center, Zelenskyj představuje pro Ukrajinskou opozici jistou naději. Díky svému zaměření na domácí problémy, humoru a čerstvosti je do značné míry je takovou alternativou k Putinovi. Opozice doufá, že by někteří Rusové nespokojení se současným vedením mohli hledat podobného politika, který by se stal ruským Zelenským a nahradil dlouholetého ruského vůdce.

Související

Více souvisejících

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Ukrajina volby na Ukrajině Rusko

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy