Estonci vrátí do Česka ukradené emisní povolenky za 80 milionů korun

Brno - Estonsko vrátí do České republiky ukradené emisní povolenky. Agentuře Mediafax to v pátek řekla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová s tím, že o vrácení ukradených 225 tisíc povolenek za více jak 80 milionů korun rozhodl soud v estonském Harju.

"Estonský soud rozhodl o vrácení povolenek poté, kdy jej o právní pomoc požádal dozorový státní zástupce pražského vrchního státního zastupitelství ve spolupráci s mezinárodním odborem Nejvyššího státního zastupitelství," řekla Markusová. Pro Českou republiku se tak podle ní podařilo zachránit 225 000 kusů ukradených emisních povolenek za více jak osmdesát milionů korun.Emisní povolenky ukradli hackeři z šesti účtů českých obchodníků letos v lednu 2011. Počítačoví zločinci, kteří se do účtů nabourali, ukradli celkem 1,3 milionu kusů povolenek s odhadovanou tržní cenou pohybující se kolem 440 milionů korun.Majitel povolenek má právo vypouštět do ovzduší průmyslové plyny. ETS umožňuje nakupovat a prodávat tato práva asi 12 000 společnostem, mezi nimiž jsou i velké mezinárodní podniky. Každý kus povolenky, které vydaly vlády členských zemí Evropské unie zdarma, má nyní hodnotu asi 14 eur, přičemž jedna povolenka odpovídá jedné tuně emisí.Estonské úřady našly emisní povolenky, které někdo ukradl z českého registru evropského Systému obchodování s emisemi (ETS) v únoru. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na prohlášení mluvčího estonského ministerstva životního prostředí Pavla Ivanova.Ukradené povolenky jsou evidovány na zahraniční majitele."Totožnost těchto lidí nezveřejníme, můžeme ale potvrdit, že nejde o estonské občany," sdělil Ivanov. "V tuto chvíli zatím nevíme, zda tito cizí občané věděli, že zobchodovali kradené emisní povolenky. To ukáže vyšetřování, všechny relevantní údaje jsme předali Europolu," doplnil mluvčí.Europol, tedy Evropský policejní úřad, vyšetřuje lednovou krádež dvou milionů povolenek z národních registrů Česka, Rakouska, Polska, Estonska a Řecka, za níž patrně stojí organizovaná kriminalita počítačových hackerů. V důsledku zmizení povolenek byly 19. ledna v ETS pozastaveny veškeré transakce.České úřady uvedly, že identifikovaly přes 1,3 milionu emisních povolenek, které byly zcizeny v Británii, Německu a Estonsku. Praha následně vyzvala Evropskou komisi, aby zajistila, že se tyto povolenky už na trh znovu nedostanou.

Související

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

estonsko emisní povolenky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy