Porošenko utrží další porážku? Zelenského strana jasně vede v průzkumu

Strana nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského si udržuje značný náskok před soupeři, se kterými se utká v předčasných parlamentních volbách vyhlášených na 21. července. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, o kterém dnes informovala ukrajinská média. Do sněmovny se podle průzkumu dostanou čtyři strany, další tři uskupení balancují na hraně vstupu.

Podle nejnovějšího průzkumu by Zelenského stranu Sluha národa volilo 34,4 procenta dotázaných. To je sice méně, než slibovaly předchozí průzkumy, ale prezidentova strana nadále kraluje mezi 16 uskupeními, která se ucházejí o poslanecká křesla, poznamenala agentura Reuters.

Z Ukrajinců, kteří jsou pevně rozhodnuti hlasovat, hodlá 43 procent volit Sluhu národa. Následuje proruská Opoziční platforma - Za život s přízní necelých 12 procent dotázaných, uskupení bývalého prezidenta Petra Porošenka Evropská solidarita s devítiprocentní podporou a téměř stejně populární strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové.

Šanci překonat pětiprocentní volební práh má podle agentury Interfax-Ukrajina ještě nová strana Hlas populárního hudebníka Svajatoslava Vakarčuka, uskupení Síla a čest bývalého šéfa ukrajinské tajné služby Ihora Smeška a Občanská pozice bývalého ministra obrany Anatolije Hrycenka, i když v průzkumu tyto strany zůstaly pod zmíněným prahem.

Svou stranu, která převzala název populárního sitcomu, bývalý herec Zelenskyj založil nedlouho před dubnovými prezidentskými volbami, v nichž s přehledem porazil dosavadního prezidenta Petra Porošenka. V parlamentu zatím nemá Zelenského strana ani jednoho poslance.

Polovina ze 450 ukrajinských poslanců je volena ze stranických kandidátek poměrným systémem, druhá polovina pak většinově v jednomandátových okruzích.

Průzkum potvrzuje naděje Zelenského, že v případě mimořádných voleb by svou pozici v ukrajinském politickém systému mohl výrazně posílit. Na Ukrajině platí smíšený parlamentně-prezidentský systém, v němž může konflikt mezi prezidentem a poslanci vyvolávat patové situace.

Zelenskému zajistila celostátní popularitu role učitele, který se díky odhodlání bojovat proti korupci nečekaně stane prezidentem. I jeho kampaň před prezidentskými volbami se umně opírala o paralelu s tímto smyšleným příběhem.

Na Ukrajinu také doléhá konflikt se sousedním Ruskem, které na jaře 2014 anektovalo poloostrov Krym. Zelenskyj slíbil, že jeho prvním úkolem bude ukončení války v Donbasu na východě Ukrajině, kde si konflikt mezi proruskými separatisty a vládními vojsky vyžádal od jara 2014 více než 13.000 mrtvých.

Související

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Více souvisejících

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Ukrajina Sluha národa (ukrajinská strana) Petr Porošenko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy