Peklo při přistávání v Moskvě. Co způsobilo zkázu letounu Suchoj Superjet?

Letoun Suchoj Superjet 100, na jehož palubě při květnové havárii zahynulo 41 lidí, zasáhl blesk, který vyřadil autopilota. Uvádí to předběžná zpráva ruských vyšetřovatelů, která byla dnes zveřejněna v Moskvě. Posádku stroje, který havaroval na moskevském letišti Šeremeťjevo, zpráva vyšetřovatelů neviní.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že po úderu bleskem klesal letoun k přistávacímu manévru příliš rychle. Posádka se rozhodla přistát přesto, že automatické přístroje doporučovaly znovu vzlétnout a pokusit se přistát na druhý pokus. Zpráva podle agentury Interfax nicméně neobsahuje přímé obvinění, že by za katastrofu mohly chyby pilotáže.

Letoun společnosti Aeroflot odstartoval 5. května z šeremeťjevského letiště, ale po půl hodině se vrátil a pokusil se o nouzové přistání. Letadlo, na jehož palubě bylo 73 cestujících a pět členů posádky, na ranveji vzplálo. Zahnulo 41 lidí, dalších devět je stále v péči lékařů.

Kromě nefunkčnosti autopilota vyšetřovatelé nezjistili žádné technické problémy letadla, uvádí se ve zprávě. Při pokusu o přistání stroj kvůli příliš vysoké vertikální rychlosti třikrát udeřil o plochu ranveje. Při třetím kontaktu s přistávací plochou byl už podvozek částečně poškozen, konstrukce letounu byla narušená, začalo unikat palivo a letoun vzplál.

Související

Letadlo, ilustrační fotografie

Aeroflot ruší lety havarovaného letadla Suchoj Superjet 100

Ruský letecký přepravce Aeroflot dnes zrušil deset vnitrostátních letů svých strojů Suchoj Superjet 100. S odvoláním na sdělení moskevského letiště Šeremeťjevo o tom informovala agentura Interfax. Důvod zrušení letů společnost neuvedla. Při nedělní nehodě letounu tohoto typu zahynulo 41 lidí.

Více souvisejících

zřícení letadla Suchoj Superjet 100 v Rusku (5. 5. 2019) Letecké nehody Rusko

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy