Brutální praktiky v Rusku: Každý desátý Rus je obětí mučení

Nedávný průzkum provedený v Rusku zjistil, že zhruba deset procent obyvatel má zkušenost s mučením policisty nebo jinými siloviky (státní pracovníci a členové federální služby bezpečnosti, kteří mají právo používat násilí). Mluvčí prezidenta Vladimira Putina s výsledky výzkumu nesouhlasí a zpochybnil je.

Každý desátý Rus zažil mučení siloviky. Podle serveru Novayag Gazeta to ukázal výzkum institutu sociálních výzkumů Levada center. Většinou k mučení docházelo při zadržení, určení totožnosti a výslechu.

Při každém třetím konfliktu se siloviky dochází v Rusku k násilí nebo hrozbám. „Častěji se to děje u lidí, kteří se pravidelně setkávají s policisty,“ píše server. V polovině případů se silovici snažili mučením získat přiznání ze zločinu nebo jinou informaci.

Podle třetiny respondentů se na nich mučení uplatňovalo jako trest za něco. „Tato čísla jsou děsivé potvrzení toho, že policisté pravidelně používají na zadržené násilí,“ tvrdí výzkumníci.

Stát ale tyto informace popírá. „Teď se v konferenční hale zhruba třicet lidí. Někdo má zkušenost s mučením policisty? Ozvěte se,“ reagoval podle webu na výzkum na tiskové konferenci mluvčí prezidenta Dmitry Peskov.

Nikdo se neozval a Peskov dodal, že v Kremlu už vědí o výzkumu ale ještě si ho nepřečetli. Podle něj je potřeba pozorně prozkoumat údaje průzkumu, jeho metody, výběr respondentů a použité otázky.

Novináři zpravodajského webu Meduza ale výsledky potvrzují na příkladu svého kolegy Ivana Golunova, který si stěžoval, že ho policisté týrali. „Je to zvláštní případ. Nás je třicet a Golunov tady není,“ uvedl web v odpovědi na námitku mluvčího.

Nejvyšší státní zastupitelství Ruska už dříve zveřejnilo výsledky kontrol, které odhalily, že se případy mučení vězňů pracovníky Federální služby dějí v každém druhém zadržovacím zařízení. V roce 2018 počet trestních řízení proti pracovníkům služby za zneužití moci vzrostl skoro třikrát.

Související

Více souvisejících

Rusko mučení vězňů Věznice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy