Ukrajinci zvolí nový parlament. Dostane Porošenko další nakládačku?

V novém ukrajinském parlamentu, o jehož složení v neděli rozhodnou voliči v předčasných volbách, zasednou pravděpodobně zástupci pěti politických stran. Vyplývá to z výsledků jednoho z posledních průzkumů veřejného mínění, o němž dnes informovala kyjevská média. Jasným favoritem voleb zůstává prezidentská strana Sluha národa.

Strana Volodymyra Zelenského má podle průzkumu Razumkovova centra šanci na zisk více než 44 procent hlasů. S velkým odstupem následuje proruská Opoziční platforma s 13,3 procenta a strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové s 8,5 procenta hlasů.

Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do jednokomorového parlamentu mají ještě šanci překonat strana Evropská solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka (7,5 procenta) a strana Hlas rockového muzikanta Svjatoslava Vakarčuka (6,8 procenta). Jedenáct procent voličů se dosud nerozhodlo.

Volební průzkum není přesnou informací o předpokládaných výsledcích hlasování, protože v ukrajinském smíšeném volebním systému jsou parlamentní mandáty rozdělovány podle stranických kandidátek jen pro polovinu křesel. O druhé polovině rozhodne většinové hlasování v jednomandátových obvodech a výsledky je podle sociologů obtížné předpovědět.

Prezident Zelenskyj dnes v televizním prohlášení vyjádřil lítost nad relativně nízkým počtem stran, které se zřejmě do sněmovny dostanou. Jeho návrh na snížení hranice pro vstup do parlamentu z pěti na tři procenta parlament v květnu odmítl projednávat. Neuspěl ani jeho návrh snížit podíl poslanců zvolených podle většinového systému.

Ми хочемо відбудувати міст у Станиці Луганській. Я публічно домовлявся з нашим урядом: знаходимо гроші – і дуже швидко будуємо його. Для цього необхідно відсунути укріплення іншої сторони. Якщо вони це зроблять, ми почнемо будувати міст і швидко впораємося. pic.twitter.com/W2QUGXUhuJ

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 7, 2019

Dnes na Ukrajině končí volební agitace. V sobotu, poslední předvolební den, jsou zakázány veškeré politické mítinky a veřejné akce kandidátů. Nesmějí být publikovány ani výsledky žádných průzkumů. Volební místnosti se na Ukrajině otevřou v neděli v 08:00 hodin SELČ, hlasování skončí o dvanáct hodin později. První předběžné výsledky lze očekávat nejdříve hodinu před půlnocí SELČ.

Související

Více souvisejících

volby na Ukrajině Sluha národa (ukrajinská strana) průzkumy Ukrajina Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Petr Porošenko Svjatoslav Vakarčuk (rocker)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy