Za koho vyměnit režiséra Sencova? Zelenskyj předložil Rusku nabídku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhl výměnu novináře Kyryla Vyšynského vězněného v Kyjevě za režiséra Oleha Sencova odsouzeného v Rusku na dvacet let. V televizním projevu prohlásil, že čtyřiadvacet námořníků, čekajících v Moskvě na soud kvůli údajnému narušení ruských hranic, žádá osvobodit bezpodmínečně.

"Skutečně chceme, aby takový okamžik nastal co nejdříve," uvedl prezident v prohlášení, které učinil dva dny před mimořádnými parlamentními volbami. "Příkladně za Sencova, jsme připraveni vyměnit ho (Vyšynského) za Sencova," konstatoval.

Ukrajinský režisér Sencov si odpykává trest za údajné teroristické akce na okupovaném Krymu; Vyšynskyj, který má ukrajinský i ruský pas, čelí obvinění z vlastizrady za údajné spiknutí s Ruskem. Soudní stání má dnes pokračovat v Kyjevě.

Ukrajinských námořníků, zadržených loni v listopadu při incidentu v Kerčském průlivu, by se podle Zelenského výměna týkat neměla. "O výměně našich námořníků nehovoříme. Ty nám (Rusové) musejí vrátit," zdůraznil prezident.

Sencova odsoudil ruský vojenský soud v roce 2015 za údajné vytvoření teroristické skupiny, která na jaře předchozího roku podpálila v krymském Simferopolu kanceláře organizace Ruské společenství Krymu a regionální odbočky vládní strany Jednotné Rusko.

Režisér obvinění odmítá, jeho osvobození opakovaně žádá řada západních státníků a mezinárodních organizací i mnoho známých osobností filmového a divadelního světa. Protesty proti jeho věznění zaznívají i v Rusku.

Vyšynskyj, který používá i ruský přepis svého jména Vyšinskij, byl zatčen loni v květnu v Kyjevě. Obviněn byl z vlastizrady a nezákonného ozbrojování, hrozí mu až 15 let. Na soud čeká v kyjevském vězení, termín vazby vyprší příští pondělí. O jeho dalším osudu by měl rozhodnout soud na dnešním zasedání v Kyjevě.

Související

Oleg Sencov

Ukrajinský režisér Sencov převzal Sacharovovu cenu. Nevěřte Putinovi, apeloval

Ukrajinský režisér Oleh Sencov dnes v Evropském parlamentu převzal od jeho předsedy Davida Sassoliho Sacharovovu cenu, která mu byla udělena loni v nepřítomnosti, když ještě byl v ruském vězení. Filmař při slavnostním ceremoniálu řekl, že ocenění přebírá za všechny politické vězně v ruských věznicích, a důrazně vyzval Evropskou unii, aby nedůvěřovala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Více souvisejících

Oleg Sencov Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Ukrajina Rusko Kyryl Vyšynskij (novinář)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy