Katastrofa v Rusku: Požár milionů hektarů dusí města, je vidět z vesmíru

Dým z lesních požárů zuřících v odlehlých částech Sibiře na ploše odpovídající Belgii se rozšířil na tisíce kilometrů, dusí celá města, přinutil četná letiště v oblasti ke změnám letových plánů a lidé si stěžují na zdravotní potíže.

V plamenech se k dnešnímu dni podle úřadů ocitlo 3,2 milionu hektarů lesních porostů, hlavně v nedostupných oblastech Jakutska, Krasnojarského kraje a Irkutské oblasti, kde je úřady ponechávají hořet, pokud neohrožují lidi.

Na Sibiři zuří lesní požáry každý rok, letos ale dosáhly výjimečných rozměrů a budí obavy ekologů z dlouhodobých dopadů, včetně rychlejšího tání arktického ledu, upozornila agentura AFP.

Požáry vyvolané bouřkami bez dešťů a šířené silnými větry za třicetistupňových veder už týdny produkují štiplavý kouř, který mezitím pronikl i do vzdálených měst, jako je Tomsk na západní Sibiři a Jekatěrinburg na Uralu. Zaznamenán byl i v Tatarstánu v Povolží.

"Ten kouř je hrozný! Dusím se, mám závratě," řekla televizi penzistka Rajsa Brovkinová, která skončila v nemocnici v Novosibirsku poté, co omdlela na ulici.

V neděli dým z lesních požárů pronikl do sousedního Kazachstánu, kde v několika městech, včetně hlavního města Nur-Sultan, meteorologové naměřili "znečištění překračující normu".

"Situace s lesními požáry na východě Ruska již dávno přestala být místním problémem a stala se celostátní ekologickou katastrofou," varovala ruská pobočka nevládní organizace na ochranu přírody Greenpeace. Letos podle ní shořelo už 12 milionů hektarů lesních porostů, což způsobilo značné emise oxidu uhličitého.

Vědci rozšířili snímek amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), ukazující, že požáry v Rusku dosáhly takových rozměrů, že dým z nich lze vidět z vesmíru. Mraky kouře zasahují až do Arktidy.

"Vliv požárů na klima je velmi důležitý," varuje Grigorij Kuksin z ruské pobočky Greenpeace. Kouř, saze a popel podle něj urychlují tání arktického ledu a permafrostu, tedy vrstvy věčně zmrzlé půdy. Požáry také uvolňují plyny, které samy o sobě zesilují globální oteplování.

Již více než 400.000 lidí se podepsalo pod peticí žádající ruské úřady o větší nasazení v boji proti lesním požárům. Většina z nich zuří v tzv. kontrolovaných zónách, kde zákon povoluje plameny nehasit, pokud by náklady na hašení byly vyšší než způsobené škody. "Musíme zasáhnout s maximální silou hned od počátku. Šetřit není ekonomické," zdůrazňuje Kuksin. Místní úřady naopak tvrdí, že náklady na hašení by byly desetinásobné oproti možným škodám.

Kvůli lesním požárům úřady dnes podle agentury Interfax vyhlásily stav nouze v celém Krasnojarském kraji a Irkutské oblasti a částečně i v Burjatsku. Ministerstvo pro mimořádné situace současně slíbilo zvětšit síly a prostředky na hašení požárů, k jejichž zvládnutí nestačí dosavadní prostředky. První náměstek ministra Alexandr Čuprijan současně ujistil, že plameny neohrožují lidská obydlí.

Související

Více souvisejících

Rusko Požáry požáry v Rusku

Aktuálně se děje

před 41 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy