Ruský radar bude sledovat Evropu včetně Česka

Moskva - Ruská armáda oživuje nový radar v Kaliningradu. Výkonné zařízení bude vidět celou Evropu, včetně Česka, píše v pátek agentura RIA Novosti.

Rusové přitom až donedávna vehementně protestovali proti tomu, aby Američané umístili do brdských lesů radar své protivzdušné obrany. Namítali, že by sloužil ke sledování Ruska.Agentura RIA Novosti cituje ruského generála, který mluví bez obalu o zaměření radaru v kaliningradské enklávě sousedící s Polskem a Litvou: "Budeme schopni sledovat celý evropský kontinent i Atlantik, stejně jako protiraketový štít NATO," prohlásil generálporučík Oleg Ostapenko, velitel ruských kosmických vojsk.Generál také sdělil, že v Kaliningradu budou "zanedlouho" rozmístěny ruské balistické rakety.Příkaz uvést radar do provozu vydal ve středu ruský prezident Dmitrij Medveděv. Dal ho do souvislosti s chystaným protiraketovým štítem NATO. Medveděv pohrozil, že Rusové rozmístí podél východní hranice aliance nejen radar, ale i rakety, pokud americká vláda nebude respektovat jejich námitky k protiraketovému štítu. "Pokud to (radar) nebude stačit, Rusko umístí na západě a jihu země útočné systémy, které umožňují zasáhnout prvky evropské protiraketové obrany," pohrozil Medveděv.Medveděv rovněž zmínil možnost, že Rusko vypoví smlouvu o omezení jaderných zbraní START, kterou loni v dubnu na Pražském hradě podepsal s prezidentem Barackem Obamou.Štít proti íránským střelám začala plánovat vláda bývalého amerického prezidenta George Bushe. Bushův nástupce Barack Obama projekt překreslit. Vyškrtl z něj radar plánovaný do Brd. Američané v Evropě nově rozmístí protiraketový systém na lodích ve Středomoří, který později doplní rakety odpalované ze země. Nebudou v silech, jak plánovala Bushova vláda, ale na pojízdných nosičích. Od roku 2015 budou v Rumunsku, o tři roky později také v Polsku.Radar protivzdušné obrany původně plánovaný pro Brdy postaví Američané na jihovýchodě Turecka.

Související

Více souvisejících

Rusko Radar

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy