Království Británie hrozí rozpad, varuje šéf úřadu vlády

Londýn - Spojené království Velké Británie bude v následujících letech čelit rostoucí hrozbě rozpadu a odtržení Skotska, varoval odcházející šéf úřadu britské vlády Gus O'Donnell. Informuje o tom ve čtvrtek agentura AFP.

"V následujících několika letech tu budou obrovské výzvy, například jestli zůstane království sjednocené," předpověděl O'Donnell v rozhovoru pro čtvrteční vydání deníku Daily Telegraph.

Vzestup Skotské národní strany (SNP) představuje pro 300 let trvající britské království vekou hrozbu, připustil O'Donnell, který z úřadu odejde 1. ledna 2012.

Spojené království vzniklo v roce 1707, kdy byla sjednocena Anglie, Wales a Skotsko. Skotové v roce 1997 schválili decentralizaci. Díky tomu vznikl skotský parlament se sídlem v Edinburghu, který rozhoduje ve vnitřních záležitostech.

SNP zasazující se o odtržení od Británie se po volbách v roce 2007 stala největší stranou ve skotském parlamentu a sestavila menšinovou vládu. Letos ve volbách dosáhla na většinu. Referendum o nezávislosti plánuje uspořádat ke konci funkčního období, tedy v roce 2014 nebo 2015.

O'Donnell zároveň upozornil, že největší hrozbou zůstává neutěšený ekonomický vývoj. Dopad ekonomické krize by ale byl větší, kdyby se v Británii platilo eurem, zdůraznil O'Donnell a pochválil vládu, že jednotnou evropskou měnu nepřijala.

Při ohlédnutí za působením ve funkci šéfa úřadu vlády O'Donnell konstatoval, že kabinety byly "příliš rychlé při řešení problémů s regulací a legislativou" a svého nástupce vyzval, aby raději hledal "kreativní a inovativní" řešení.

Související

Více souvisejících

Velká Británie

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy