"Británie je záchod", prohlásil klerik. Chtěl v něm ale zůstat

Londýn - Evropský soud pro lidská práva posvětil britským úřadům vydání radikálního islámského klerika Abu Hamzy al-Masrího do Spojených států. Zde se bude zpovídat z teroristických zločinů a hrozí mu až doživotní vězení. Radikál, který dříve mimo jiné označil Spojené království jako "záchod", se do poslední chvíle své extradici bránil. Informuje server CNN.

Abu Hamza, původem Egypťan, od roku 1997 působil jako imám v jedné z mešit na severu Londýna. Proslul svými velmi radikálními názory. Teroristické útoky z 11. září na New York a Washington označil za "impozantní den", vůdce Al-Kajdy Usámu bin Ládina pak veřejně ocenil jako "dobrého chlapce a hrdinu". Jeho kázání v muslimském duchovním centru se pak obecně neslo v extrémně vypjatém antizápadním duchu.

Klerik, který se od roku 2006, kdy byl v Británii odsouzen za podíl na teroristických činech, nachází ve vězení, inspiroval celou řadu muslimských radikálů. Mezi jinými i Richarda Reida, jež se v prosinci 2001 neúspěšně pokusil vyhodit do vzduchu americké dopravní letadlo prostřednictvím výbušniny ukryté ve své botě.

Přes svá dřívější nelichotivá prohlášení na adresu Velké Británie se Abu Hamza bránil vydání za oceán do posledních sil. Argumentoval, že existuje důvodné podezření, že ve Spojených státech bude vystaven nelidskému zacházení. Jak dodává server BBC, americká obžaloba ho viní z pokusu založit na území Spojených států teroristický výcvikový kemp a připisuje mu i spoluúčast na únosech západních rukojmí v Jemenu.           

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Velká Británie

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy