Francie na nohou: Skandál s prsními implantáty konečně míří k soudu

Paříž - Francie zažije během následujících čtyř týdnů jeden z největších procesů ve svých dějinách: soud v jihofrancouzském Marseille totiž začne ve středu rozplétat aféru s prodejem vadných prsních implantátů, která v roce 2011 pobouřila veřejnost na celém světě.

Pět manažerů firmy Poly Implant Prothèse (PIP) včetně jejího ředitele Jeana-Claudea Mase bude čelit obžalobě z podvodu; na žalující straně stojí více než 5000 žen, kterým lékaři implantáty z PIP voperovali.

Kvůli obrovskému počtu žalobkyň se bude proces konat ve velkokapacitní hale kongresového centra. Jednání se chtějí přímo zúčastnit stovky žen, v sále bude rovněž 300 jejich právníků.

Implantáty PIP se vyráběly od roku 2001 do roku 2010, kdy firma zkrachovala. Francouzské úřady ale krátce před bankrotem zjistily, že firma implantáty plnila levnějším silikonovým gelem, který nesplňoval zdravotnické normy. Pevnost pouzdra navíc neodpovídala požadavkům, takže se v implantátech objevovaly trhliny, jimiž se gel mohl uvolnit do těla a vyvolat záněty.

Pětici obžalovaných hrozí trest až ve výši pěti let vězení. Podle prokuratury se dopustili závažného podvodu, když ve výrobcích záměrně používali levnější a méně kvalitní průmyslový silikon, čímž ročně ušetřili miliony eur. Nezávisle na započatém procesu dál běží vyšetřování kvůli ublížení na zdraví z nedbalosti. Úřady zkoumají, jaké zdravotní následky mají ženy, jimž implantáty PIP praskly. Zástupcům firmy tak hrozí další případná obžaloba.

Firma PIP vyvážela především do Latinské Ameriky a západní Evropy. Zhruba 10 procent produkce směřovalo do východní Evropy: do Česka, Bulharska, Maďarska, Ruska, Běloruska a Polska.

Česko podle sdělení českého lékového úřadu bylo informováno o zákazu prodeje implantátů PIP už lv dubnu 2010 a hned je ze zdravotnických zařízení stáhlo. Pacientky jsou častěji kontrolovány a nežádoucí účinky zjištěny nebyly.

"Vydali jsme doporučení k maximální pečlivosti při kontrolách těchto pacientek, případně k vyšší frekvenci kontrol. Veškeré PIP implantáty byly staženy ze zdravotnických zařízení a nejsou již nadále používány," řekla tehdy mluvčí českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková.

Plastický chirurg Karel Urban uvedl, že v ČR se užívaly tyto implantáty pro rekonstrukce prsů po jejich odnětí několik let. "Měli jsme jen dobré zkušenosti, žádné problémy," uvedl. Distributor podle lékaře sdělil, že do ČR vadné implantáty nedorazily, jen ty zdravotně nezávadné, píše idnes.cz.

Související

Lékaři

Miliony žen po celém světě v ohrožení. Prsní implantáty mohou způsobovat rakovinu

Novináři upozornili na možná rizika související s prsními implantáty. Podle závěrů mezinárodního projektu, který se mapováním obtíží spojených s implantáty zabýval, jsou nebezpečnější, než se dříve věřilo. Nedostatečně prozkoumané jsou také dlouhodobé důsledky operace. Z údajů Mezinárodní společnosti estetických plastických chirurgů přitom vyplývá, že v roce 2017 podstoupilo takovou operaci 1,7 milionu žen.
Mohou prsní implantáty ochránit člověka před kulkou?

Dokáží prsní implantáty zastavit kulku? Testy ukázaly zajímavé věci

Asi před sedmi lety po internetu koloval příběh ženy, které prsní implantáty údajně zachránily život poté, co byla střelena do hrudníku. „Fragmenty kulky byly jen milimetry od jejího srdce a životně důležitých orgánů. Kdyby neměla implantáty, nemusela být dnes naživu.“ uvedla v roce 2010 pro  Los Angeles Times kosmetičtí chirurgové Beverly Hillsová a chirurg Ashkan Ghavami. „Je to šťastná žena“.

Více souvisejících

prsní implantáty Francie soudy

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy