Útoků na muslimy v Londýně přibývá, policie zatkla čtyři mladé žháře

Londýn - Britská policie zadržela kvůli požáru muslimské školy v Londýně čtyři mladíky. Požár by podle britských médií mohl být dalším z útoků na muslimskou komunitu, které se objevily po smrti britského vojáka rukou dvou vyznavačů islámu.

Policisté v neděli zadrželi dva 17leté a dva 18leté mladíky, kteří jsou podezřelí, že požár založili. Nyní jsou ve vazbě. Kvůli požáru bylo v sobotu evakuováno ze školní budovy na jihovýchodě Londýna téměř 130 lidí, dva z nich byli ošetřeni kvůli otravě kouřem.

Sobotní útok přišel jen tři dny po požáru islámského centra na severu Londýna. Na jeho poškozenou budovu kdosi napsal iniciály EDL, což je zkratka krajně pravicové Anglické ligy obrany.

"Pro londýnské komunity jsou to těžké časy... Neměli bychom dovolit, aby vražda Leea Rigbyho rozdělila Londýňany," řekl policejní komisař Bernard Hogan-Howe, podle něhož policie oba požáry vyšetřuje.

Podle charitativní organizace Faith Matters, která se zaměřuje na boj proti náboženské nesnášenlivosti, se počet hovorů na její linku důvěry od útoku zvýšil na 162 z průměrných šesti denně. Organizace uvádí, že povaha incidentů je různá. Jsou mezi nimi útoky na mešity, různé grafitti, strhávaní šátků muslimským ženám či všeobecné pokřikování a urážení.

Vražda mladého britského vojáka měla být odplatou za neustálé zabíjení muslimů. Oko za oko, zub za zub, prohlásil po útoku pachatel do kamery. Jeden ze dvou útočníků náhodným svědkům, kteří se ho ptali, proč to udělal, řekl, že ten muž "zabíjel muslimy" a že on má lidí, kteří v Afghánistánu zabíjejí muslimy, plné zuby.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy