Putin: Masakr v Katyni je zločin Stalinova režimu, ruský národ za něj vinu nenese

Smolensk - Ruský premiér Vladimir Putin během pietního ceremoniálu u památníku postřílených Poláků u Smolensku odmítl, že by ruský národ měl vinu za vinu masakr v Katyni. Píše to ve středu agentura Interfax.

„Po desetiletí (Sověti) maskovali cynickou lží pravdu o katyňském masakru, ale bylo by stejnou lží hodit vinu za tyto zločiny na ruský národ,“ prohlásil Putin v Katyni. Zločiny stalinistického režimu však šéf ruské vlády označil za neospravedlnitelné.

„Naše země má jasné politické, právní a mravní hodnocení zločinů totalitního režimu a toto hodnocení nepodléhá žádné revizi,“ řekl.

Putin jako první vysoký představitel Ruska uctil ve středu památku Poláků postřílených sovětskými vojáky v Katyni. Na pietní akci k 70. výročí masakru pozval šéf ruské vlády i polského premiéra Donalda Tuska.

Místem vzpomínkové ceremonie je památkový komplexu Katyň, který před deseti lety vytvořily Rusko a Polsko společně. Nachází se 18 kilometrů západně od Smolenska v Katyňském lese. Právě na tomto místě se pohřbívali oběti masakru.

Katyň je jednou z nejtemnějších událostí polských dějin. Sověti zmasakrovali v Katyni na 20 000 polských vojáků poté, co Německo v roce 1939 obsadilo Polsko. Podle historiků se polští důstojníci dostali do sovětských rukou na základě paktu Molotov - Ribbentrop, který v 30. letech minulého století zajistil krátkodobé spojenectví mezi Adolfem Hitlerem a Josifem Stalinem.

Masové hroby v Katyni jako první objevili němečtí vojáci, kteří se ke Smolensku dostali, když nacistické Německo v roce 1941 zaútočilo na Sovětský svaz. Po válce sovětská propaganda označovala masakr za "zvěrstvo německých fašistů".

Příkaz k hromadné popravě vydalo ve skutečnosti sovětské vedení na návrh tajné služby NKVD. Tajná služba dospěla k názoru, že není žádoucí, aby se váleční zajatci, kteří zastávají nepřátelské postoje k Sovětskému svazu a ke komunismu vůbec, vrátili do svých domovů.

Sovětský svaz o masakru lhal půl století. Až v roce 1990 sovětský prezident Michail Gorbačov přiznal, že za masakr v Katyni jsou odpovědni Sověti.

Související

Více souvisejících

Rusko Polsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

včera

včera

včera

Maďarsko by se nezachovalo jako Ukrajina, prohlásil Orbánův muž. Opozice je na nohou

Maďarští opoziční politici ostře kritizovali výroky Balázse Orbána, politického ředitele úřadu předsedy vlády, který v rozhovoru pro server mandiner.hu prohlásil, že Maďarsko by se v případě ruské vojenské agrese nezachovalo jako Ukrajina. Uvedl to server telex.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy