Jaroslaw Kaczyński identifikoval tělo svého bratra i jeho manželky

Smolensk - Jaroslaw Kaczyński, dvojče mrtvého polského prezidenta Lecha Kaczyńského, identifikoval v noci na neděli tělo svého mrtvého bratra a jeho manželky Marie. V neděli o tom informuje ruská agentura RIA Novosti.

„Jaroslaw Kaczyński identifikoval ostatky prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie Kaczyńské,“ oznámil polský poslanec Max Kraczkowski.

Identifikace těla zesnulého polského prezidenta proběhla v noci na neděli.

Jaroslaw Kaczyński přiletěl v sobotu společně s polským premiérem Donaldem Tuskem na místo nehody prezidentského speciálu u vojenského letiště v ruském Smolensku. S ruským premiérem Vladimirem Putinem zde položili květiny.

Tělo Lecha Kaczyńského a jeho manželky bude v neděli převezeno do Varšavy. Podle polského rozhlasu by letadlo s ostatky prezidentského páru mělo v polské metropoli přistát v 14:00 SELČ.

Na místě nehody bylo nalezeno 97 obětí katastrofy, v noci na neděli je transportní vrtulníky přepravily do Moskvy, kde byla zahájena jejich identifikace. K té se do Moskvy začali sjíždět příbuzní obětí.

Ruské úřady příbuzným poskytnou ubytování. Pomoc je jim připraveno poskytnout také čtyřicet psychologů.

Podle informací RIA Novosti se doposud podařilo identifikovat 24 obětí. Podle úřadů bude nutné v některých případech provést analýzu DNA.

Pohřeb obětí by se podle polských médií měl uskutečnit v sobotu. Termín však zatím nebyl definitivně stanoven.

Tragédie se stala v sobotu při příletu prezidentského speciálu Tu-154M na vojenské letiště ve Smolensku v 8:56 místního času. V místě nehody v té době panovala hustá mlha.

Pilot polského speciálu se několikrát pokusil o přiblížení a zahájení přistávacího manévru. Pokaždé ale neúspěšně. Řízení letového provozu ho podle ruských úřadů při tom opakovně vyzývalo, aby přistál na jiném letišti. V úvahu připadal Minsk nebo Moskva. Posádka se ale přesto pokusila přistát ve Smolensku - údajně proto, aby polská delegace nezmeškala začátek vzpomínkového ceremoniálu v Katyni, kam mířila.

Tupolev zachytil křídlem o stromy, zřítil se na zem a rozpadl se na několik kusů, které začaly hořet.

Na palubě letounu byl polský prezidentský pár a vicemaršálek Sejmu Jerzy Szmajdziński, šéf Polské národní banky Sławomir Skrzypek, ombudsman Janusz Kochanowski, šéf Institutu národní paměti Janusz Kurtyka, bývalý exilový prezident Polska Ryszard Kaczorowski a náčelník generálního štábu polské armády Francizsek Gagor.

V Polsku je od soboty 18:00 SELČ vyhlášen sedmidenní státní smutek. Vlajky v zemi jsou staženy na půl žerdi a doplněny černou stuhou, byla zrušena kulturní představení i sportovní zápasy a v kostelech se konají mše za oběti nehody.

V neděli v poledne uctí Polsko památku mrtvých dvěma minutami ticha.

Související

Lech Kaczyński

Polsko dal řeší tragédii, při které zemřel Kaczyński. Chce zatknout dispečery

Soud ve Varšavě rozhodl, že mají být zatčeni tři ruští dispečeři, kteří řídili provoz na letišti v západoruském Smolensku 10. dubna 2010, kdy se tam při pokusu o přistání zřítil stroj s tehdejším polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě. Informoval o tom pravicový portál wPolityce.pl, podle kterého to znamená, že prokuratura bude moci na trojici dispečerů vydat mezinárodní zatykač.
Jaroslaw Kaczyński na misi s premiéry Česka, Slovinska a Polska na Ukrajině (15.3.2022).

Kaczyński: Rusko může za leteckou katastrofu u Smolenska, mám důkazy

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczyński dnes obvinil Rusko, že bylo v pozadí letecké katastrofy u Smolenska, při které přesně před 12 lety zahynul jeho bratr-dvojče, tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a spolu s ním dalších 95 členů delegace a posádky vládního letadla. Kaczyński slíbil "velice brzy" předložit důkazy pro svá tvrzení.

Více souvisejících

Lech Kaczyński Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 57 minutami

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

včera

včera

včera

včera

včera

Libanon ve válce s Izraelem nemá šanci, spoléhá na Hizballáh. Co přijde v případě pozemní invaze?

Izrael už od minulého týdne silně ostřeluje území Libanonu. Jeho oficiálním terčem jsou členové teroristického uskupení Hizballáh. V případě pozemní invaze ale už bude muset libanonská armáda skutečně zasáhnout a jít s Izraelem do otevřené války. To ale neznamená, že má Libanon proti Izraeli mnoho šancí uspět.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy