Ruští a polští odborníci rekonstruují poslední etapu letu prezidentského Tu-154

Moskva - Ruští a polští odborníci rekonstruují dráhu poslední etapy letu polského prezidentského Tu-154M, v němž v sobotu u Smolensku zahynulo všech 96 lidí na palubě včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Informuje o tom v úterý agentura RIA-Novosti a server gazeta.pl.

Podle předsedkyně mezivládního polsko-ruského výboru pro leteckou dopravu Taťjany Anodinové by rekonstrukce měla být ukončena ještě v úterý.

"Máme k dispozici údaje z černých skříněk, pracují s námi odborníci na leteckou dopravu, meteorologii, technici, zkušení piloti. Dnes (v úterý) bychom měli mít rekonstrukci dráhy letu hotovou," uvedla Anodinová.

Polský sever gazeta.pl v této souvislosti uvedl, že záznamy z černých skříněk z tupolevu se již podařilo překopírovat do počítačů a nyní se rozběhne jejich detailní analýza. Ta podle serveru potrvá několik dní.

Z dosavadních analýz záznamů vyplynulo, že polští piloti se pokusili přistát dvakrát a smolenským leteckým dispečerům nehlásili žádné problémy s letadlem. Komunikace s věží se odehrávala v angličtině a ruštině. Je z ní zjevné, že smolenská věž upozornila piloty na hustou mlhu v místě plánovaného přistání a vyzvala je, aby zamířili na jiné letiště.

Záznamy již také prokázaly, že na palubě polského prezidentského speciálu nedošlo k žádnému výbuchu a jeho motory pracovaly až do nárazu do země.

Experti také zkoumali záznamy komunikace dispečerů s posádkami dvou dalších letounů, které se v době neštěstí nacházely v dosahu smolenské řídící věže.

Nyní podle serveru zkoumají černou skříňku, která obsahuje záznamy komunikace z kabiny pilotů. Na záznamech údajně probíhá komunikace v angličtině, ruštině i polštině. Její detailní analýza by měla prokázat, zda piloti v kokpitu komunikovali s někým z pasažérů.

Anodinová ale uvedla, že definitivní závěry vydají experti, až k analýze černých skříněk připojí také údaje získané prozkoumáním trosek letounu.

Podle nejnovějších informací budou třetí černá skříňka nalezená na místě neštěstí u Smolensku zkoumat odborníci v Polsku. Agentura Interfax uvedla, že Poláci ale k analýze jejích záznamů přizvou ruské specialisty.

Ruský vyšetřovatel Alexandr Bastyrkin, šéf Vyšetřovacího výboru prokuratury Ruské federace, oznámil, že pátrání v troskách letadla pomalu končí. Záchranáři, vyšetřovatelé a odborníci na letecké katastrofy nyní zajišťují jejich shromáždění v jednom z hangárů smolenského letiště.

Část z nich nyní také věnuje svou pozornosti terénu v okolí místa nehody. Na jeho prozkoumání budou podle Bastyrkina potřeba tři až čtyři dny. Podle vyšetřovatele jsou tam ještě stále části ostatků obětí leteckého neštěstí.

Polská skupina vyšetřovatelů, kteří pracují v Moskvě i na místě neštěstí u smolenského letiště, v úterý prostřednictvím hlavního vojenského prokurátora Krzystofa Parulského poděkovala ruské straně za práci jejích vyšetřovatelů.

Parulski ale dříve oznámil, že se naplno rozběhlo vlastní , "nezávislé" vyšetřování polské vojenské prokuratury

Vyšetřováním havárie polského prezidentského speciálu se kromě polské armády zabývá Hlavní vyšetřovací výbor prokuratury Ruské federace a komise ustanovená ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, jejímž šéfem je premiér Vladimir Putin.

Prezidentský speciál Tupolev Tu-154M havaroval v sobotu při příletu na vojenské letiště ve Smolensku. Letoun při pokusu o přistání zachytil křídlem o stromy, zřítil se na zem a rozpadl se na několik kusů, které začaly hořet. Havárii letounu nikdo nepřežil.

Související

Lech Kaczyński

Polsko dal řeší tragédii, při které zemřel Kaczyński. Chce zatknout dispečery

Soud ve Varšavě rozhodl, že mají být zatčeni tři ruští dispečeři, kteří řídili provoz na letišti v západoruském Smolensku 10. dubna 2010, kdy se tam při pokusu o přistání zřítil stroj s tehdejším polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě. Informoval o tom pravicový portál wPolityce.pl, podle kterého to znamená, že prokuratura bude moci na trojici dispečerů vydat mezinárodní zatykač.
Jaroslaw Kaczyński na misi s premiéry Česka, Slovinska a Polska na Ukrajině (15.3.2022).

Kaczyński: Rusko může za leteckou katastrofu u Smolenska, mám důkazy

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczyński dnes obvinil Rusko, že bylo v pozadí letecké katastrofy u Smolenska, při které přesně před 12 lety zahynul jeho bratr-dvojče, tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a spolu s ním dalších 95 členů delegace a posádky vládního letadla. Kaczyński slíbil "velice brzy" předložit důkazy pro svá tvrzení.

Více souvisejících

Lech Kaczyński Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy