Šokující novoroční projev: Putin vyhlásil válku

Moskva - Rusko povede tvrdě, důsledně a s jistotou boj s teroristy až do jejich úplného zničení. V novoročním poselství ruskému národu, které pronesl v Chabarovsku na Dálném východě, to včera prohlásil prezident Vladimir Putin. Reagoval tak na krvavé teroristické útoky v jihoruském Volgogradě, které si krátce před koncem roku vyžádaly 34 mrtvých a víc než sto zraněných.

Putin letos na rozdíl od minulých let pronesl nečekaně dva novoroční projevy, byť z velké části identické. V prvním, předtočeném zjevně několik dní před Novým rokem, se o volgogradských atentátech nezmínil. Památku mrtvých, kteří zahynuli při atentátech na volgogradském nádraží a v linkovém trolejbusu, uctil až ve druhém projevu, který před kamerami hlavních ruských televizních stanic pronesl živě dnes krátce před půlnocí místního času (před 13:00 SEČ) v Chabarovsku.

Do východoruského města přijel Putin proto, aby vyjádřil solidaritu s oběťmi katastrofálních záplav, které letos v létě postihly ruský Dálný východ. Živelní pohroma si vyžádala jediný lidský život, ale způsobila mnohamiliardové škody, které se dosud nepodařilo zacelit.

Rusko se v roce 2013 stalo lepším, bohatším a přívětivějším, řekl prezident obyvatelům Chabarovska. Země podle něj bude dál důsledně hájit své zájmy na mezinárodní scéně. "Jen společně dokážeme být silní, dokážeme zajistit postup Ruska kupředu a dosáhnout naplnění našich společných plánů," konstatoval prezident. S výhledem do příštího roku pak Putin zvlášť zdůraznil význam únorových olympijských her v jihoruském Soči.

Ruský prezident na svých webových stránkách publikoval ještě dalších asi 30 poselství, adresovaných tentokrát zahraničním státníkům. Putin pozdravil šéfa Bílého domu Baracka Obamu a vyjádřil přesvědčení, že oba státy mohou "reálně přispět" k zachování globální stability.

Expert na terorismus Andor Šándor v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ tvrdí, že útokům nešlo zabránit: "Jestli útoky způsobily "černé vdovy", které přestaly fungovat zabitím Bezpečnostní expert Andor Šándor.Šamila Basajeva (šéf čečenských rebelů), tak je zřejmé, že se je Doku Umarovi (vůdce severokavkazských povstalců) podařilo dát zase dohromady a přesvědčit je k teroristickým útokům. Vzhledem k tomu, že za poslední tři měsíce je to už třetí útok jen ve Volgogradu, tak se ukazuje, že bezpečnostní složky, které napínají svou pozornost na Soči, nejsou schopny kontrolovat celé území Ruska."

"Rusko sice není klasickým demokratickým státem, ale není ani totalitní a nemá síly ke garanci stoprocentní bezpečnosti. Historie teroristických útoků v Rusku je dlouhá. Zajistit proto bezpečnost za současných podmínek je nereálné. Počet útoků lze pouze snížit," pokračuje Šándor.

A dál řekl: "Rusové udělají nepochybně všechno pro to, aby olympiáda proběhla dobře. Ale je otázka, jestli to bude olympiáda ve stejném duchu, jak jsme ji znali. Dovolím si říci, že je vůbec otázka, zda je dobré nechat organizovat olympijské hry v zemích, kde je pravděpodobnost útoků daleko vyšší, než kdekoliv jinde. Ale to je otazník pro olympijský výbor. Vyloučit, že se něco nestane, nelze. V Londýně se před dvěma lety nic nestalo, v Atlantě došlo k teroristickému výbuchu, byť ojedinělému. Je to těžké. Nevíme, kde lidé, kteří by chtěli olympiádu narušit, jsou. Je možné, že se podaří zabránit teroristům v příjezdu. Ale je dost možné, že ti lidé v Soči už dávno jsou. A pak je celá řada bezpečnostních opatření zbytečná nebo ne zcela adekvátní."

Související

Vladimír Putin

Rusko začalo přehodnocovat svou jadernou doktrínu

Rusko začalo přehodnocovat svou jadernou doktrínu s cílem dát ji do souladu se současnou realitou, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s odvoláním na vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina.  

Více souvisejících

Vladimír Putin Rusko Terorismus

Aktuálně se děje

před 17 minutami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy