Krutá analýza: Vyhrát Ukrajinu není žádné terno

Kyjev/Washington - Ukrajinská generální prokuratura nechala v rámci stíhání svrženého prezidenta Viktora Janukovyče a jeho spolupracovníků za úmyslné vraždy během protivládních protestů prohledat řadu sídel a budov, včetně centrální banky. Prezident sousedního Ruska Vladimir Putin dnes nečekaně vyhlásil poplach jednotkám na západě země, což agentury interpretovaly jako ukázku síly v oblasti. Moskva také vyzvala evropské partnery k ráznému odsouzení "růstu neonacistických nálad" na západě Ukrajiny. Na poloostrově Krym, který je součástí Ukrajiny, se před sídlem místního sněmu střetli místní Rusové a krymští Tataři. Ukrajina může být geopolitickou výhrou, která nikomu nestojí za vítězství.

Protestní hnutí v Kyjevě přerostlo minulý týden v ozbrojené srážky, které si před pádem režimu vyžádaly okolo stovky obětí na životech. Prozatímní ministr vnitra Arsen Avakov rozpustil obávané pohotovostní jednotky Berkut a prokuratura začala pro podezření z vražd stíhat kromě Janukovyče i exministra vnitra, bývalého prezidentova kancléře, bývalého generálního prokurátora i bývalé velitele tajné služby a vojsk ministerstva vnitra. Úřady se také snaží vystopovat zahraniční konta prominentů a prověřují podezření z korupce.

Podle zástupce generálního prokurátora Mykoly Golomči je Janukovyč stále v zemi. "Máme k dispozici informace, podle nichž je Janukovyč stále na Ukrajině," uvedl podle agentury AFP na tiskové konferenci.

V případě odsouzení by Janukovyčovi a jeho lidem mohlo hrozit až doživotí, nicméně exprezident z Kyjeva prchl již minulou sobotu a od té doby o sobě nedal vědět, podobně jako další představitelé bývalého režimu.

Tahat Ukrajinu s bryndy?

Ukrajina může být geopolitickou výhrou, která nikomu nestojí za vítězství. "Skutečná otázka teď zní, kolik břemene z nutnosti vypořádat se s Ukrajinou převezmou Evropané, a kolik z toho budou s to přehodit na americké poplatníky," míní badatel Wayne Merry z analytického střediska American Foreign Policy Council.

Merry podle agentury AP dodává, že Ukrajina je na seznamu priorit Washingtonu zrovna teď velmi nízko. Washington totiž zaměstnávají větší potíže se Sýrií, izraelsko-palestinským mírovým procesem či vyjednáváním o íránském jaderném programu.

Psali jsme:
VIDEO: Krym se bouří, odpůrci a stoupenci Ruska si jdou po krku
 

Úřadující ukrajinský ministr financí Jurij Kolobov vyčíslil potřeby své země v letošním a příštím roce na 35 miliard dolarů (skoro 700 miliard Kč). O pomoc - nejraději do dvou týdnů - žádá Evropu či USA.

Profesor mezinárodních vztahů na univerzitě v Denveru Jonathan Adelman tomu dává jen malé naděje, protože Washington zápolí s rozpočtovými problémy a tento týden se do titulků dostal návrh ministra obrany Chucka Hagela seškrtat armádu na nejmenší velikost od doby před druhou světovou válkou.

"Nezavládne tady žádné nadšení z představy, že by se měly utratit desítky miliard dolarů na to, abychom tahali Ukrajinu z bryndy," odhadl Adelman.

EU čeká na novou Ukrajinu

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v pátek (21. února) po třech týdnech opět snížila úvěrové hodnocení země, a to na úroveň CCC (extrémně spekulativní). Souvisí to s nepřehlednou politickou situací, která na Ukrajině panuje. (Pro srovnání, Česko má dle této agentury rating AA-, tj, velmi kvalitní se stabilním výhledem - pozn. red.).

Jasný není ani osud patnáctimiliardové (v dolarech) půjčky, kterou má Ukrajina dohodnutou s Ruskem a ze které zatím dostala tři miliardy. „Moskva již dala jasně najevo, že za stávající situace nechce dál pokračovat v záchranném balíku a není vyloučené, že také obnoví vyšší ceny plynu," připomíná hlavní ekonom banky Era Jan Bureš.

Podle ekonoma je nyní zásadní, jak se k Ukrajině postaví Evropa a Mezinárodní měnový fond. EU chce v současné situaci počkat na vznik nové ukrajinské vlády, se kterou pak bude o finanční pomoci jednat. V České televizi to řekl evropský komisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle.

Po dalším oslabení hřivny - kvůli politické krizi a hrozbě státního bankrotu - ukrajinská centrální banka oznámila, že opustila řízený kurz měny a nahradila jej kurzem plovoucím. Podle analytiků je devalvace nevyhnutelná.

Psali jsme:
Ukrajina je na pokraji občanské války, tvrdí poslanec Úsvitu
 

Pomoc podle něj bude vázána na provedení potřebných reforem. „Prioritními kroky jsou zabránění eskalace násilí, zformování vlády na širokém základě a také zahájení reforem, které Ukrajina nutně potřebuje. Protože jestli se něco nestane se státními financemi, brzy budou mít Ukrajinci jeden velký další problém," prohlásil komisař.

Na Ukrajině byl o víkendu jako člen delegace Evropského parlamentu český europoslanec Libor Rouček (ČSSD), který také upozornil na riziko bankrotu. „Arsenij Jaceňuk (lídr dosavadní opoziční strany Vlast) vyčíslil, že pokud Ukrajina během týdne nezíská podporu ve výši 4 miliard dolarů, pak zkrátka zkrachuje. Nebude mít totiž dost peněz na výplaty, vyplácení důchodů nebo na splácení dluhu Rusku," řekl Rouček EurActivu.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 8 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 13 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 13 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy