Naštvaný Lavrov: Celou show řídí Američané, zaútočíme jako v Grúzii

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v televizním rozhovoru varoval Kyjev, že Rusko na ohrožení ruských občanů odpoví stejně, jako kdyby bylo samo napadeno, a to stejně jako v konfliktu s Gruzií v srpnu 2008 o Jižní Osetii. Tato krátká válka skončila gruzínskou porážkou. Později během dne Moskva vyzvala Kyjev, aby okamžitě stáhl své vojáky z jihovýchodní Ukrajiny a zahájil skutečný dialog.

"Budeme-li napadeni, určitě odpovíme. Pokud naše zájmy, naše legitimní zájmy, zájmy Rusů budou přímo napadeny, jak tomu bylo například v Jižní Osetii, nevidím žádnou jinou možnost, než odpovědět v souladu s mezinárodním právem," prohlásil Lavrov v rozhovoru s ruskou televizí RT. "Útok na ruské občany je jako útok proti Ruské federaci," řekl.

Ujišťoval také, že ruští vojáci nepřekročili hranice s Ukrajinou a zůstávají na ruském území, jakkoli Kyjev a Západ obviňují Moskvu, že na podporu separatistů vysílá své agenty i vojáky ze speciálních jednotek.

Kyjev dnes formálně ukončil velikonoční příměří s proruskými povstalci na východě země. Konkrétní operace proti separatistům však zřejmě ještě nezahájil. Podle Lavrova "celou show" řídí právě Američané.

Odpoledne ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je neobyčejně překvapeno tím, jak Kyjev s Washingtonem překroutily dohodu z Ženevy, kde se před týdnem ve čtvrtek ministři zahraničí USA, EU, Ukrajiny a USA shodli na nutnosti krizi vyřešit mírovou cestou. Účastníci schůzky se rovněž zavázali k poklidnému řešení přispět.

Podle Moskvy ale si Ukrajina s USA dohodu o uklidnění situace vysvětlují zcela jinak, než jaká ve skutečnosti je. Kreml prý ale stále věří, že Západ myslí hledání míru na Ukrajině vážně, ačkoli skutečnosti hovoří o opaku.

Psali jsme: Ublížený Putin, píšou ve světě. Rusko reaguje na kroky USA přehnaně  

Evropská unie uznává, že Ukrajina má právo činit kroky k ochraně své suverenity a územní celistvosti. Zároveň však žádá kyjevské úřady, aby upustily od násilných akcí, které by mohly situaci jen zhoršit. Novinářům to dnes řekl mluvčí evropské diplomacie Michael Mann.

Situace v zemi by se však mohla zhoršit poté, co úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v úterý vyzval k obnovení "protiteroristické operace" na východě země, kterou minulý týden nařídil pozastavit na dobu velikonočních svátků. Ukrajinská vláda dnes poté ukončila velikonoční příměří se separatisty na východě země, kde skupiny proruských ozbrojenců ovládly několik měst. Konkrétní akci však ještě nespustila. "Zaznamenali jsme slova úřadujícího prezidenta," poznamenal mluvčí.

Ženevské dohody předpokládají zastavení násilných akcí, vyklizení násilně obsazených objektů, odevzdání nezákonně držených zbraní, amnestii pro povstalce a reformu ústavy. Z jejich nedodržování jsou obviňováni spíš proruští radikálové, kteří si pro naplnění ženevských ujednání kladou své vlastní podmínky, a to zejména demisi vlády a vyhlášení referenda o sebeurčení.

Referendum o nezávislosti připravují města Doněck a Lugansk. Oznámila to místní samozvaná vláda. V Doněcku by se mělo konat 11. května. "Referendum nám umožní vybudovat si vztahy s dalšími zeměmi, třeba i v rámci federalizace. Anebo získat samostatnost. Tato rozhodnutí budeme realizovat, až bude po referendu ustavena právoplatná vláda," prohlásil předseda samozvané dočasné doněcké vlády Denis Pušilin, uvedl web CT24.

"Krym už Putinovi, jak se zdá, prošel. I když zůstane jen u něho, je to jakýsi nechtěný návod, jak je možné v citlivé oblasti mezi Evropou a Ruskem, do níž aspoň výhledově patří i Česká republika, postupovat. A naskýtá se otázka: co v té věci mohou a hodlají dělat velké evropské státy? Co může a hodlá dělat EU a NATO, jejichž jsme členy? Co mohou a hodlají dělat USA? Samozřejmě platí, tedy i pro nás, že každý si musí především umět pomoci sám, aby mohl od někoho vůbec účinnou pomoc očekávat. Ale měl by aspoň vědět, s čím vlastně může předem počítat. První dojem z operace Ukrajina a z reakce západního světa je v tomto směru bohužel dost tristní," komentuje současné dění kolem Ukrajiny pro Reflex.cz Bohumil Doležal.

Související

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

Více souvisejících

Sergej Lavrov Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 49 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy