Rebelové na Ukrajině volají Putina, ten je dnes zaskočil. Co žádá?

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval ukrajinské separatisty, aby odložili referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti, plánovaná na tuto neděli. Prohlásil, že radikálové by tento krok měli odložit na pozdější dobu, až pro něj budou vytvořeny podmínky. Separatisté v první reakci slíbili, že návrh zváží. Rozhodnout se chtějí ve čtvrtek.

"Prosíme představitele jihovýchodu Ukrajiny, stoupence federalizace země, aby odložili referendum naplánované na 11. května letošního roku," prohlásil Putin. V referendu měli obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti odpovědět na dotaz, zda souhlasí se státní samostatností "lidových republik", které doněčtí a luhanští separatisté vyhlásili.

Separatisté jsou ochotni Putinův návrh zvážit, vysloví se k němu nejspíš ve čtvrtek, řekl agentuře RIA-Novosti mluvčí doněckých radikálů Roman Ljagin. Jeho slova potvrdil agentuře Reuters vůdce "Doněcké lidové republiky" Denis Pušilin. "Projednáme to zítra (ve čtvrtek) na našem lidovém shromáždění. Prezidenta Putina si hluboce vážíme. Považuje-li to (odklad referenda) za nezbytné, budeme o tom pochopitelně diskutovat," uvedl.

Putin se vyslovil i k připravovaným ukrajinským prezidentským volbám, které jsou naplánovány na 25. května. "Samy o sobě jsou volby krokem správným směrem," řekl prezident. "Nic ale nerozhodnou v případě, že Ukrajincům nebude jasné, jak budou zaručena jejich práva po prezidentských volbách," dodal.

Psali jsme: Rozpad Ukrajiny opět ve hře, separatisté chystají referendum. Co bude pak? Rusko vylučuje brzká jednání o Ukrajině. Chce do nich zapojit separatisty  

Putin oznámil, že přikázal ruským jednotkám stáhnout se z míst "vojenských cvičení" při ukrajinských hranicích. Podle západních vojenských zdrojů je v pohraničí soustředěno 40.000 ruských vojáků.

Ruští politici dnes kritizovali cvičení vojsk NATO v Estonsku. „V NATO by si měli uvědomit, že nesou odpovědnost za zločinné akce svého partnera," prohlásil stálý ruský představitel při NATO Alexandr Gruško. Ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že to, co se teď na Ukrajině děje, už nejsou jen pochody oslavující nacistické zločince. 

V pobaltských zemích Aliance kvůli situaci na Ukrajině a především přítomnosti ruských vojsk na ukrajinské hranici celkově ztrojnásobilo počet stíhaček, které mají vzdušný prostor nad Litvou, Lotyšskem a Estonskem chránit.

Kanada kromě letadel vyslala také válečnou loď HCMS Regina, vyzbrojenou torpédy a protilodními a protiletadlovými střelami. Dosud bylo plavidlo nasazeno v protipirátské a protiteroristické misi u břehů východní Afriky.

Kromě toho kvůli rostoucímu napětí kanadský premiér Stephen Harper oznámil vyslání asi padesátky kanadských vojáků do Polska. Tam se na základně Świedwin, asi 500 kilometrů severozápadně od Varšavy, připojí ke 150 americkým výsadkářům a zúčastní se série manévrů s polskými jednotkami. "Budou procvičovat výsadkové operace a pěchotní dovednosti. Cvičení má za cíl zlepšit interoperabilitu a připravenost aliance," uvedl kanadský premiér.

Podobně zareagovala také Británie. Londýn vyslal do Estonska na cvičení 1. prapor vévody z Lancasteru. "Jde o udržování úzkých pracovních vztahů s našimi klíčovými spojenci v regionu," konstatoval britský ministr Philip Hammond. Informuje o tom Natoaktual.cz.

Související

Volodymyr Zelenskyj Komentář

Zelenského mistrovská diplomacie. „Vítězný“ plán je třeba vnímat úplně jinak

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zamířil na Valné shromáždění OSN v New Yorku s jasným záměrem – představit šéfovi Bílého domu Joeovi Bidenovi „vítězný plán“. Ten se ale zdá silně nadsazený a je možné, že to Ukrajina dělá záměrně. Rusko totiž nemůže odmítnou všechny její požadavky, na což Kyjev spoléhá.

Více souvisejících

Vladimír Putin Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy