Bude v Rusku znovu Stalingrad? Pravoslavná církev požaduje referendum

Moskva - Myšlenku ruského prezidenta Vladimira Putina, že o změně jména města Volgograd na Stalingrad může rozhodnout místní referendum, dnes podpořila ruská pravoslavná církev. "Osobně se mi více zamlouvá (předrevoluční) název Caricyn, ale nevidím důvod, proč by lidem nemělo být dovoleno se vyslovit," řekl agentuře Interfax mluvčí církve Vsevolod Čaplin.

Dodal, že přímých vyjádření vůle lidu by mohlo být v Rusku více, a to i v případě otázek sociální spravedlnosti, zahraniční politiky, hospodářského zřízení či jiných důležitých témat.Město na Volze změnilo svůj název na Volgograd v roce 1961 po odhalení zločinů sovětského diktátora Josifa Stalina. Místní zastupitelé ale už loni rozhodli, že při některých příležitostech spojených zejména s válkou budou používat i historického jména Stalingrad. V pátek údajně jeden z veteránů, účastnící se slavností v Normandii, přejmenování města opět zmínil a Putin na to reagoval slovy, že by o tom mohli rozhodnout občané.Podle církevního mluvčího "název Stalingrad již žije vlastním životem, nezávislým na Stalinově jméně, pojí se s vítězstvím ve slavné bitvě, s částí našich dějin". Spory o Stalina však podle něj budou pokračovat, a to i mezi věřícími, protože je zjevné, že Stalin církev pronásledoval a represe "byly ve značné míře nespravedlivé".Město na Volze změnilo název několikrát. Původně bylo založeno jako pevnost Caricyn, později neslo jméno právě Stalina, který zde působil za občanské války. Do historie se zapsalo jako Stalingrad, právě zde došlo za druhé světové války ke klíčovému obratu na východní frontě. Urputná bitva o město nesoucí Stalinovo jméno nakonec skončila obklíčením a kapitulací zdecimované německé 6. armády a jejích italských, rumunských a maďarských spojenců.

Související

Více souvisejících

Rusko Stalingrad

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy