Rusko je ve válce. Vrací se do středověku, burcuje publicistka a toto říká o Putinovi

"Rusové ztrácejí přístup doslova ke všem potravinám dodávaných ze Západu, což je, řekněme, významná část jídla, které konzumují. Prezident Vladimir Putin nařídil zákaz dovozu v odplatě západním zemím, které po sestřelu letu MH17 nad východem Ukrajiny uvalily na Rusko sankce. Zákaz importu potravin je víc než cokoliv jiného, co se letos událo - včetně anexe Krymu, parlamentem schválených represivních zákonů a západních sankcí - zlomovým bodem pro Rusko. Nyní je plně a skutečně ve válce," domnívá se Maria Gessenová, ruská publicistka a opoziční aktivistka. Své názory prezentovala v komentáři pro server Washington Post.

"Zákaz západních potravin již vedl k růstu cen a nájezdům na supermarkety. Ceny jídla stoupaly znepokojivým způsobem již před zákazem a nyní zřejmě poletí raketově vzhůru; zřejmě dojde i k omezení dodávek. Rusové starší 30 let mají živé vzpomínky na takové potíže v zásobování, ale státní propagandistická mašinérie tvrdě pracuje na tom, aby si lidé přelomové potíže nespojovali se zhroucenou sovětskou ekonomikou, ale spíše s bojem za druhé světové války. O svých ztrátách mají přemýšlet jako o hrdinské oběti položené na oltář válečného úsilí. Tato propaganda čerpající z pestré škály filmových a literárních příběhů o slavném strádání během války, zřejmě bude alespoň krátkodobě fungovat na drtivou většinu Rusů, kteří podporují současné válečné úsilí," myslí si Gessenová.

Putin míří na své nepřátele

"Země ve válečném konfliktu běžně deklarují válku nejen s vnějším nepřítelem, kterým je v tomto případě Západ reprezentovaný Ukrajinou, ale také s nepřítelem vnitřním. Ve své klíčové březnové řeči v parlamentu oznamující anexi Krymu hovořil Putin o 'páté koloně', o 'národních zrádcích', kteří jsou v chomoutu se Západem. Zákazem dovozu potravin však porušil obtížné, ale dlouhodobé příměří se skupinou, kterou považuje za nejpodezřelejší - ruskou kavárenskou společností," uvádí komentář.

"Putinova první dekáda u moci kolidovala s obdobím v Rusku bezprecedentní prosperity, kterou přinesl boom cen energií. Tato náhodná štěstěna umožnila Putinovi rychle konsolidovat moc a v Rusku zavést autoritářskou vládu. Zatímco přebíral média a likvidoval volební systém, vzdělaná a nově penězi motivovaná část společnosti objevovala potěšení z dobrého jídla a vína. Jak se ukázalo, doslova každý, kdo měl dostatečný příjem, byl ochoten vzdát se značné části své svobody, pokud z toho vyplýval přístup k delikátnímu jídlu ve stále příjemnějším prostředí," poukazuje aktivistka.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Popravdě řečeno, nejprve přišly krásné prostory, jídlo v původních letech zaostávalo. Ale okolo roku 2010 již Moskva měla co nabídnout i náročným strávníkům. Minulý měsíc jsem měla několik konverzací s rozdílnými lidmi na stejné téma nad dobrým jídlem v různých moskevských restauracích. Hovořili jsme o překrucování historie, zvyšujících se neradostných vyhlídkách země a možnosti emigrovat. Vždy v jistém bodě diskuze se moji společníci rozhlédli kolem a řekli něco ve smyslu: 'Ale pak je tady tohle.' Měli na mysli místo, kde podávají dobré jídlo z důmyslného menu na venkovní terase," píše Gessenová.

Rusko se mění ve středověký stát

"Moji přátelé mají pravdu. Existence těchto moskevských restaurací je nepředstavitelná ve středověkém státě válečníků, do něhož se Rusko transformuje. Putin to také ví a jeho potravinový zákaz vysílá jednoduchou zprávu těm odlišně smýšlejícím: Už dále nebudete vysedávat ve svých kavárnách. Den poté, co prezident Putin oznámil zákaz dovozu potravin, premiér Dmitrij Medveděv uštědřil druhou, fatální ránu ruské kavárenské kultuře, když vyhlásil zákaz přístupu k WiFi sítím na veřejných místech," poukazuje ruská aktivistka.

"Mezi lamentováním nad ztrátou italské mozzarelly, australského rib-eye steaku, finských jogurtů i levných amerických tyčinek, se ruští bloggeři jen pár dní zpět, když přišla nová vlna západních sankcí, domnívali, že Putin svůj režim uvolní. Západní sankce jsou pochopitelně spíše zaměřeny na podnícení změny režimu než na změnu Putinova uvažování. Bude nějaký ze souboru sankcí fungovat natolik, aby přiměl elity sjednotit se proti Putinovi? Pokud ano, v tak uzavřeném systému, jaký Putin vytvořil, o tom nebudeme vědět až do doby, než se tak stane. Jedna věc přesto je jasná: Putinovo Rusko se stává skutečně svébytným a zákaz dovozu potravin je důležitá součást odmítnutí veškerých poznámek o tom, že je přeci součástí širšího světa," uzavírá komentátorka.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách konfliktu. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy