Tatra Trucks se stala československou automobilkou století

Společnost Tatra Trucks byla dnes na konferenci Automotive Brno vyhlášena československou automobilkou století. Podle pořadatele konference Petra Mandelíka má Tatra dlouhou historii a ovlivnila svými inovacemi a designem svět. Akce Automotive Brno je věnována vývoji a budoucnosti automobilového průmyslu v Česku.

"Tato automobilka z pohledu technických řešení, inovací a designu významně ovlivnila světový automobilový průmysl. Její modely psaly historii automobilismu," uvedl k ocenění Tatry Mandelík.

Pořadatelé zvažovali i další zvučná jména, jako Škoda Auto, Avia i výrobce traktorů Zetor. Tatra ale převážila zejména svou historií. "Byla to právě Tatra, která v roce 1897 vyrobila první automobil na území dnešní České republiky, o rok později první nákladní automobil. Je třetí nejstarší existující automobilkou světa s dosud nepřerušenou výrobou," uvedl Mandelík.

Tatra byla založena v roce 1850 Ignácem Šustalou, který začal v malé rodinné firmě vyrábět kočáry a bryčky. Od roku 1853 se nazývala Ignatz Schustala & Comp. Postupně se rozrůstala a začala se orientovat na nové druhy dopravy. V roce 1897 vyrobila jeden z prvních osobních automobilů ve střední Evropě, model Präsident, a v roce 1898 první nákladní automobil.

Automobilový průmysl patří mezi nejdůležitější průmyslová odvětví v Česku. Produkuje více než 20 procent objemu výroby v republice a přímo zaměstnává přes 120.000 lidí. Při plném využití své kapacity vyprodukuje více než 1,3 milionu osobních aut za rok, což v roce 2017 znamenalo nový automobil každých 23 sekund. Velmi významně se také podílí na českém exportu. V roce 2017 se v Česku vyrobilo rekordních více než 1,4 milionu motorových vozidel.

Související

Tatra

Expedice Tatra kolem světa 2 vyráží na cestu, fanoušci se přišli rozloučit

Fanoušci dnes u pražského Rudolfina vyprovodili členy expedice Tatra kolem světa 2 na jejich cestu. Expediční vůz přijel na místo ze Staroměstského náměstí před 12:30, slavnostní odjezd výpravy se uskutečnil krátce po 14:00. Na místě bylo několik stovek lidí. Cestovatelé plánují během tří let ujet přibližně 270.000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů.
Vladimír Dlouhý, předseda Asociace malých a středních podniků

Spolupráce Česka a Turecka v obranném průmyslu? Nabídky se hrnou z obou stran

Česká i turecká strana mají obě velký zájem o spolupráci v obranném průmyslu, míní prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Turecko disponuje obrovským rozpočtem a Česká republika solidními nabídkami, řekl dnes novinářům Dlouhý, který vede podnikatelskou delegaci doprovázející na pracovní cestě v Turecku českého premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Více souvisejících

tatra

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 28 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy