Škoda Kamiq se začne prodávat na konci léta, cena je zatím tajná

Nový městský crossover automobilky Škoda Auto pod názvem Kamiq se dostane na trh koncem léta a vyrábět se začne počátkem letního období. První zákazníci s ním pak odjedou na podzim. Na ženevském autosalonu, kde automobilka tento vůz ve světové premiéře představila, to řekl šéf Škody Auto ČR Luboš Vlček. Kamiq je určen primárně pro evropský trh, cena vozu prozatím nebyla zveřejněna.

Automobilka tímto modelem vstoupí na trh malých městských SUV, kde dosud chyběla. Segment, kam patří například Peugeot 2008 nebo Renault Captur, roste tempem kolem 30 procent ročně.

"Máme ambici v plnohodnotném roce prodávat v Česku kolem 10.000 vozů Kamiq. V Evropě by to pak mohlo být kolem 100.000 aut," uvedl Vlček. Kamiq je vedle velkého Kodiaqu a středního Karoqu třetím SUV Škody. Naváže také na rodinný hatchback Scala, který rovněž letos přichází na trh.

Na scénu přijel první z představovaných modelů - ŠKODA KAMIQ. Jeho název pochází z jazyku styrých Inuitů a značín to, co perfektně padne svému okolí. #GenevaMotorShow2019 #skodakamiq pic.twitter.com/6N8RDWBPao

— skoda.cz (@skodacz) 5. března 2019

Kamiq měří 4,241 metru, má šířku 1,793 metru, výšku 1,531 metru a rozvor 2,651 metru. Podvozek vozu má světlou výšku o 37 milimetrů vyšší než Scala. Všechny motory vozů Kamiq mají přímé vstřikování, vybaveny jsou turbodmychadlem, rekuperací brzdné energie a systémem Start-Stop. Základní tříválcový motor 1,0 TSI má výkon 70 kW, další motorové verze jsou 1,0 TSI o výkonu 85 kW, čtyřválcový naftový motor 1,6 TDI s výkonem 85 kW, tříválcový motor s pohonem na zemní plyn o výkonu 66 kW a nejvýkonnější čtyřválcový motor 1,5 TSI o výkonu 110 kW standardně dodávaný s manuální šestistupňovou převodovkou, na přání pak s automatickou sedmistupňovou převodovkou DSG.

Jako první model značky Škoda má Kamiq ve full LED variantě dělené přední světlomety se světlem pro denní svícení, tvořeným čtyřmi LED prvky, umístěným nad hlavním světlometem. Interiéru dominuje samostatný displej s úhlopříčkou 9,2 palce v zorném poli řidiče, který je podle automobilky jedním z největších ve své třídě.

Předseda představenstva Berhard Maier dnes na autosalonu zopakoval, že Škoda chce v polovině příští dekády vyrábět dva miliony aut, v současnosti její produkce činí 1,25 milionu. Do konce roku 2022 uvede přes 30 nových modelů, z toho deset elektromobilů nebo hybridů.

Související

Omlazené modely Škoda Kamiq a Scala (1. srpna 2023). Prohlédněte si galerii

Nová Škoda Scala a Kamiq. Podívejte se na fotografie

Česká automobilka Škoda provedla rozsáhlou modernizaci svých oblíbených modelů Scala a Kamiq, která přinesla značné zlepšení v oblasti bezpečnosti. Nové verze obou vozů disponují pevnými karoseriemi a ještě vyspělejšími asistenčními systémy, uvedla mladoboleslavská značka ve své tiskové zprávě.
Škoda Kamiq

Škoda Kamiq, Scala a Fabia skončí? Odbory varují před normou Euro 7

Navrhovaná emisní norma Euro 7 zabrání Škodě Auto vyrábět a homologovat malé vozy, jako jsou Kamiq, Scala a Fabia. V novém vydání časopisu Škodovácký odborář to uvedl předseda podnikové rady Škody Jaroslav Povšík. Dopad podle něj bude mít norma i do vývoje a homologace dalších komponentů důležitých pro provoz automobilů, jako jsou pneumatiky, brzdy, ale také například kapalina do klimatizace.

Více souvisejících

Škoda Kamiq Škoda autosalon ženeva auto

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy