Alarmující zjištění ČOI: Polovina autobazarů porušila zákony

Praha - Inspektoři z České obchodní inspekce (ČOI) si v loňském roce vzali na paškál autobazary. Provedli celkem 115 kontrol, u 65 z nich přitom narazili na porušení předpisů. Inspektoři objevili případy, kdy prodávající stočili tachometry o více než 100 tisíc kilometrů! Prodávající také zákazníkům lhali o počtu majitelů nebo o tom, že vozidlo není bourané.

Kontroloři ČOI si nejprve v autobazarech a na internetu vytipovali vozy, u kterých předpokládají, že by se prodávající mohl pokusit zákazníky podvést a vydávat bouraná vozidla za nehavarovaná či manipulovat se stavem najetých kilometrů. Na ty se pak zaměřili soudní znalci.

"Z výsledků kontrol vyplývá, že při koupi ojetého vozidla nejsou spotřebitelé vždy pravdivě informováni o technickém stavu vozu a skutečnostech důležitých pro jejich rozhodnutí o koupi. Vzhledem k tomu, že většina zahájených správních řízení dosud nebyla ukončena, nelze předjímat ani výši jednotlivých pokut, které budou za prokázané správní delikty uloženy," říká Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

"Spotřebitelům však na základě zkušeností z kontrol doporučuji, aby si k výběru ojetého vozu přizvali znalce v oboru. Vyhnou se tak zklamání z nevýhodné koupě a také případným následným komplikacím, neboť někteří prodejci odmítají zákonem stanovenou odpovědnost za vady zakoupeného vozu," dodal.

Právě nedodržení formálních náležitostí reklamace patřilo k nejčastějším problémům, se kterými se kontroloři v autobazarech setkali. V devíti případech nedodrželi prodejci zákonnou lhůtu 30 dní. V šesti případech odmítli vůbec vozidlo k reklamaci přijmout.

Kontroloři si nechali vypracovat znalecké posudky na 34 aut. U 23 z nich zjistili, že informace o vozidle neodpovídají jeho skutečnému stavu. Setkali se samozřejmě i s notorickým problémem českých autobazarů - stočeným tachometrem. Někteří prodejci se neštítili ubrat vozidlu i 100 tisíc kilometrů!

Jeden vůz Volkswagen Passat Variant prodával autobazar údajně se 193 500 najetými kilometry. Přitom při servisu v červenci mělo vozidlo najeto 320 506 km! U jedné Škody Octavia Kombi zjistili kontroloři nejen stočení o 108 tisíc kilometrů, ale i to, že vůz byl po předchozí havárii opravován, na což nebyl kupující upozorněn. Kontroloři narazili také na Volkswagen Touran, který měl mít najeto 191 031 km. Diagnostický přístroj ale ukázal skutečnou ujetou vzdálenost o více než 100 tisíc vyšší, přesně 296 130 km.

"Z kontrol inspektorů ČOI opět vyplývá, že podvodníci stáčející tachometry jsou nepoučitelní a dělají to ve velkém měřítku. Budu trvat na tom, aby se stáčení tachometrů stalo trestným činem. Trestná by ale samozřejmě měla být i samotná nabídka takového jednání," řekl ke kontrolám ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

S nejvíce problémy se inspektoři setkali při kontrolách v Jihomoravském a Zlínském kraji, kde společně zkontrolovali 16 autobazarů a hned u 13 z nich narazili na problém. Naopak nejméně problémů objevili při kontrolách v Jihočeském kraji a na Vysočině. Z 21 kontrolovaných autobazarů objevili jen 8 závad.

Vzhledem k tomu, jak závažná provinění inspektoři v autobazarech v roce 2015 objevili, plánují podobné kontrolní akce také v roce 2016.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi Tachometr Autobazar

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy