Lyžovat se bude nejméně do Velikonoc, vítr zastavil většinu lanovek

Praha - Zájem o lyžování v českých ski areálech je stále slušný. O uplynulém víkendu ale návštěvníky odrazoval silný nárazový vítr, který na několika místech vyřadil z provozu vleky a lanovky.

Lyžovat se bude nejméně do Velikonoc, v některých v omezeném provozu a za nižší ceny až do půlky dubna. Níže položené areály sezonu postupně končí.

Například krkonošský skiareál ve Špindlerově Mlýně v této sezoně musel kvůli počasí některé části střediska poprvé zavřít. "Bohužel kvůli větru někde kolem 100 kilometrů jsme ani nemohli spustit provoz hlavních lanovek, provoz byl dost omezený. Lyžovalo se na Labské a na Horních Mísečkách na Medvědín," řekl René Hroneš ze skicentra. I tak na svazích jezdilo dost lyžařů.

Ve SkiResortu Černá hora-Pec vítr vyřadil z provozu sjezdovky na Černé hoře v Krkonoších. Středisko zrušilo i večerní lyžování. Skicentrum Deštné v Orlických horách mělo dnes zavřeno, v sobotu jezdila jen jedna kotva a večerní lyžování provozovatel zrušil. Silný vítr poškodil rozvodnou síť v Říčkách v Orlických horách, středisko tak dnes bylo bez elektřiny a nemohlo otevřít. Mimo provoz byla i Dolní Morava na Orlickoústecku.

Kvůli silnému větru stály některé lanovky v Jeseníkách. Provozovatelé je nepustili z bezpečnostních důvodů. Lyžařů bylo o víkendu na horách málo.

Čerstvý sníh přilákal o víkendu do hor v Libereckém kraji tisíce lyžařů. Ideální podmínky mají takřka všechna velká střediska. Kvůli silnému větru dnes nejela lanovka na Lysou horu. Tisíce lidí přijely do středisek Tanvaldský Špičák a Severák. Plný byl o víkendu také areál v Pasekách nad Jizerou, který znovu otevře o víkendu. Mimo provoz je už lyžařské středisko v Bedřichově.

V jihočeském lyžařském středisku v Lipně nad Vltavou se o víkendu vystřídalo 1500 lidí, což je vzhledem k blížícímu se jaru a k ukončení školních prázdnin dost. Lipno funguje naplno, přístupných je skoro 12 kilometrů sjezdovek a jezdí všechny lanovky. 

Do hor v Plzeňském kraji se o víkendu vrátila zima, i když zájemců už pomalu ubývá, a to i kvůli mrazům. Na středočeské sjezdovky vyrazilo o víkendu díky zimnímu počasí více lyžařů, než bývá v tomto období obvyklé. Na Šibeničním vrchu nedaleko Mnichovic leží zhruba půl metru sněhu a podmínky k lyžování jsou výborné. Typická zimní kulisa v okolí sjezdovky pomohla k lehce vyšší návštěvnosti také v Monínci na Příbramsku, jehož svahy pokrývá až metr sněhu. Výborné podmínky nabízí i areál v Chotouni u Prahy.

Výborné podmínky hlásí například Klínovec, otevřeny jsou stále i další areály na Božím Daru, Novako nebo Neklid. Většina sjezdovek byla o víkendu v provozu i na Plešivci.

Na Vysočině zůstanou příští týden v provozu sjezdovky Fajtův kopec u Velkého Meziříčí a Šacberk u Jihlavy. Novoměstská sjezdovka Harusův kopec možná otevře ještě příští víkend. Sníh tam je, ale přes návrat mrazů nechodí moc lyžařů.

Průměrnou víkendovou návštěvnost hlásí lyžařská střediska v Beskydech. Zájem návštěvníků ovlivnilo větrné počasí. I přes nižší zájem příznivců zimních sportů však střediska zůstávají v provozu, podmínky jsou stále poměrně příznivé. Například do Ski Bílá na Frýdecko-Místecku dorazilo o víkendu asi 2000 lidí, návštěvnost byla mírně lepší v sobotu.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály Lyžování Zima hory Lanovky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy