Kam na lyže (nejen v Česku): jistotou zůstávají Krkonoše

Blíží se víkend a na mapě lyžařských středisek přibývají zelené tečky, které značí areály v provozu. Server EuroZprávy.cz připravil přehled areálů, na jejichž sjezdovkách si o víkendu dozajista zalyžujete. Navíc jsme se podívali i k našim sousedům.

Nejvíce areálů s každodenním provozem je podle očekávání v Krkonoších. Skiareál Špindlerův mlýn zatím hlásí tři fungující lanovky či vleky, na víkend přibudou další dva ve Svatém Petru a u Hromovky. SkiResort Černá Hora – Pec má v provozu téměř 6 kilometrů sjezdovek. Třetím do party je středisko v Mladých Bucích nedaleko Trutnova. O víkendu se rozjedou i areály Aldrov – Vítkovice v Krkonoších, Malá Úpa, Šachty nad Jizerou a Vysoké nad Jizerou.

Na Šumavě jsou největší areály již v provozu. Na tratích zde leží do půl metru sněhu, lyžuje se na Lipně, Zadově i v Železné Rudě, kde o víkendu zahájí provoz i středisko na Špičáku. Stejně tak se otevřou brány areálu na Kvildě.

Nikoho asi nepřekvapí, že jediným fungujícím areálem v Krušných horách je ten největší, Klínovec. O víkendu tam zprovozní druhý vlek i sjezdovku. V Jizerských horách se naopak dosud nelyžuje. Až zítra spustí vleky v areálech Tanvaldský Špičák a Severák, středisko v Bedřichově zůstane i nadále uzavřené. Na Ještědu začne sezóna dnes večerním lyžováním.

V Orlických horách se zatím lyžuje jen v Říčkách, a to pouze na červené sjezdovce, kde leží až 50 centimetrů sněhu. Další tamní větší skiareály v Deštném a na Bukové hoře otevřou své turnikety 19., resp. 20. prosince.

V pohoří Kralický Sněžník se můžete sklouznout na necelých 2 kilometrech v Dolní Moravě, ostatní střediska zde zůstávají mimo provoz.

Dnes začal zkušební provoz vleků na Pradědu, jízdné je zdarma. V nejvýše položeném skiareálu v České republice leží místy až metr sněhu, proto se zítra otevře i turistická sjezdovka C a Malý Václávák. Víkendový provoz hlásí v Jeseníkách např. Karlov, Ramzová či Kopřivná.

V Beskydech jsou momentálně v provozu dvě střediska. V Bílé se jezdí za mimosezónní ceny, za den na půldruhém kilometru sjezdovek zaplatí dospělá osoba 420 korun, děti a senioři pak 300. Podmínky jsou v současnosti ideální, v týdnu totiž napadlo až 20 centimetrů nového sněhu. V provozu je rovněž areál Soláň – Karolínka.

Strádat nemusí ani obyvatelé větších měst. Necelých 15 minut od Ostravy leží skiareál Vaňkův kopec, to lidi z hlavního města čeká o poznání delší cesta. Zhruba hodinu od Prahy leží v České Sibiři skiareál Monínec, kde je 30 až 50 centimetrů sněhu.

Lyžuje se i těsně za českými hranicemi, třeba v polském areálu Zieleniec, jehož lanovka vás vyveze až k orlickohorské chatě Šerlich, nebo ve známém šumavském středisku Hochficht v Rakousku.

Související

Více souvisejících

Lyžování lyžařské areály Česká republika

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 22 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy