Tisíce lyžařů vyrazily na hory, v Bedřichově auta ucpala silnice

Čerstvý sníh z posledních dní o víkendu přilákal do hor v Česku mnoho lyžařů. Třeba v Bedřichově v Jizerských horách turisté zcela ucpali silnice a parkoviště, situaci musela řešit policie. Většina středisek hlásí desítky centimetrů vysokou sněhovou pokrývku, některé areály mají i kolem metru sněhu.

Sněžení vylepšilo lyžařské podmínky také v Krkonoších, kde je nyní až 80 centimetrů sněhu, skiareály se ale místy musely potýkat s větrem. V provozu je mimo jiné všech pět areálů SkiResortu Černá hora - Pec, který nabízí 42 kilometrů sjezdovek. O víkendu je navštívilo přes 17.000 lyžařů. K dispozici je i 40 kilometrů tras pro běžkaře. Více než 15.000 lidí zamířilo do Špindlerova Mlýna, kde je k dispozici přes 20 kilometrů upravených sjezdovek až s 80 centimetry sněhu. Dnes dopoledne tam ale kvůli silnému větru museli na čas omezit provoz některých lanovek.

Lanovka dopoledne nejela ani v Rokytnici nad Jizerou a v sobotu snížil návštěvnost déšť. Sněhu je tam aktuálně až 70 centimetrů. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Horská služba nedoporučuje kvůli větru a snížené viditelnosti hřebenové túry. Sobotu v Krkonoších poznamenala tragická událost, kdy se při pádu z lanovky v Harrachově těžce zranila šestiletá dívka. Záchranáři ji převezli do nemocnice a policie hledá svědky události.

Podobně jako v Krkonoších zasáhl i v Krušných horách část středisek silný vítr a také námraza. Nejela kvůli tomu například lanová dráha CineStar Express v areálu Klínovec. Další vleky a lanovky na Klínovci zůstaly v provozu. Otevřeno je tam přes 25 kilometrů sjezdovek a na svazích je až metr sněhu.

Jizerské hory zažily nápor lyžařů, kteří dnes doslova ucpali obec Bedřichov. Obsadili všech 1500 parkovacích míst, a i poté dál najížděli do obce, takže zablokovali cestu linkovým autobusům. Situaci museli usměrňovat policisté.

Na Šumavě je třeba na Lipně v provozu 6,5 kilometru sjezdových tratí s více než 60 centimetry sněhu. Během víkendu tam dorazilo asi 3500 lyžařů. Na začátku příštího týdne otevře středisko Promenádní sjezdovku. V zadovské Kobyle přivítali za víkend 2500 lidí. Na svazích je až 70 centimetrů sněhu a běžkaři mohou využít 50 kilometrů tras kolem Churáňova. Na sjezdovkách na Špičáku leží až půl metru sněhu.

Do beskydského střediska Ski Bílá dorazilo za víkend kolem 5000 lidí. Na svazích tam leží až 60 centimetrů sněhu. Zhruba půl metru sněhu leží na svazích v areálu Rališka v Horní Bečvě a za víkend tam přijelo asi 600 lidí. Nový sníh vylepšil i podmínky pro lyžování v Jeseníkách. Zhruba 2000 lidí dorazilo o víkendu do střediska v Branné, kde leží až půl metru sněhu. Červenohorské sedlo, kde je až metr sněhu, navštívilo kolem 2400 lidí.

Skiareály na Vysočině zaznamenaly podle provozovatelů středisek největší návštěvnost od začátku sezony. Areály Šacberk, Fajtův kopec, Harusův kopec, Luka nad Jihlavou a Křemešník u Pelhřimova navštívily stovky lidí. Na svazích v regionu leží kolem půl metru technického sněhu a v sobotu napadl i přírodní.

Ve středních Čechách až před víkendem zahajoval sezonu areál Šibeniční vrch nedaleko Mnichovic u Prahy. V provozu jsou tak nyní již všechny čtyři lyžařské areály ve Středočeském kraji. Sněhové podmínky si všichni vlekaři chválí. Například skiareál Monínec u Sedlce-Prčice navštívily stovky lidí.

Související

Více souvisejících

Lyžování lyžařské areály Česká republika

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy