Desetitisíce Čechů využily sněhu. Zaplnily lyžařské areály

Dětem z několika okresů republiky začaly jarní prázdniny a zimním areálům hlavní sezona, tento víkend ale lyžování na řadě míst ovlivnila nepřízeň počasí. Zatímco v Čechách hustě sněžilo a foukalo, někde byla mlha nebo zataženo, na východě republiky potrápila lyžaře obleva.

V Krkonoších a Orlických horách bylo zvláště dnes zataženo, mlhavo a s přeháňkami. Dostatek sněhu přesto například do Špindlerova Mlýna přilákal od pátku asi 15.000 návštěvníků. Zvýšená návštěvnost souvisí s jarními prázdninami v Česku, Polsku i v Německu. Na svazích leží i přes metr a půl sněhu, podmínky přejí i běžeckému lyžování. Také v Orlických horách je na sjezdových tratích víc než dostatek sněhu.

Přestože zimní střediska v Ústeckém kraji nabízejí lyžařům ideální podmínky, návštěvnost byla o víkendu slabší. V sobotu lyžaře odrazovalo deštivé počasí, dnes zase přišlo silné sněžení a vítr. Komplikovaný byl na některých místech i příjezd do středisek, silnice byly zaváté.

Do Krušných hor přilákalo zimní počasí tisíce lyžařů. Všechny hlavní skiareály v Karlovarském kraji jsou v provozu, do hor ale jejich provozovatelé ani policie nedoporučují vyjíždět bez zimní výbavy včetně sněhových řetězů. Kvůli počasí nebyly dnes upravovány běžecké tratě, kvůli nebezpečí pádu stromů se běžkaři raději neměli do lesů vůbec vydávat. Na Klínovci se lyžovalo na více než 30 kilometrech sjezdovek, kvůli sílícímu nárazovému větru uzavřel skiareál lanovku Štikovka na Neklidu.

Hustě sněžilo na Šumavě, v provozu byly všechny hlavní skiareály. Běžecké stopy dnes kvůli počasí rolby neupravily, přesto na běžky v okolí Železné Rudy vyrazily stovky lidí.

Jihočeská zimní střediska za sebou mají i díky pátečnímu pololetnímu volnu ve školách úspěšný konec týden. Skiareál Lipno v pátek navštívilo 3500 rekreantů a dalších asi 5000 o víkendu. V lipenském skiareálu je v provozu všech 12 kilometrů sjezdovek včetně snowparku a skicrossové dráhy. Kvůli oteplení a sněžení ale bude v nejbližších dnech potřeba znovu upravit bruslařskou dráhu na zamrzlém jezeře. Několik tisíc lyžařů se od pátku do neděle vystřídalo i v šumavském středisku Zadov, kde dnes připadlo kolem 20 centimetrů sněhu.

Silné sněžení, které způsobilo problémy v dopravě, poznamenalo návštěvnost středočeských zimních areálů. Mnozí lidé volali a odhlašovali objednané kurzy v lyžařských školách, například v Kvasejovicích na Příbramsku či na Šibeničním vrchu u Mnichovic nedaleko Prahy. Na Monínci na Příbramsku dnes lyžovalo kolem 300 lidí, obvykle jich bývá asi 800. Slabší návštěvnost než jindy byla také v Chotouni u Prahy.

Víkendová návštěvnost zimních areálů ve Zlínském kraji byla kvůli oblevě a místy i silnému větru průměrná až podprůměrná, řekli dnes ČTK provozovatelé středisek. Na sjezdovkách přesto zůstávají desítky centimetrů převážně technického sněhu.

Také na Vysočině pokazila lyžování obleva. Dnes kvůli dešti přišli jen skalní lyžaři, sobotní návštěvnost byla lepší. Areály čekají, že podmínky se zlepší s očekávaným ochlazením a sněžením.

Obleva zasáhla i Beskydy, což se v lyžařských střediscích hlavně dnes projevilo na návštěvnosti. Sněhu ale mají areály na Frýdecko-Místecku zatím stále dostatek a o nadcházejících jarních prázdninách by v nich návštěvníci měli mít stále dobré podmínky.

I V Jeseníkách pršelo a teploty se pohybovaly nad nulou, návštěvníků hor proto bylo méně, než bývá na začátku února obvyklé. Na sjezdovkách zůstávají desítky centimetrů převážně technického sněhu. "Návštěvnost šla zhruba o polovinu níž, než bývá zvykem. Obleva ale nebyla velká, svahu vůbec nic neudělala, to je pořád beton," řekl ČTK provozovatel areálu Branná Rostislav Procházka. Nepřízeň počasí zastihla i lyžařský areál na Červenohorském sedle na Šumpersku.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály Lyžování

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 24 minutami

před 42 minutami

před 50 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy