Teplo přilákalo do českých hor tisíce lidí

Teplé a slunečné počasí přilákalo o víkendu na české hory tisíce lyžařů. Teploty přes den stoupaly až nad deset stupňů Celsia, sníh tak byl později odpoledne na některých místech měkký, ale dopoledne byla jeho kvalita díky nočním mrazům dobrá. Na sjezdovkách ho leží dostatek, střediska mají zásoby. Oteplení zatím odolává i většina běžeckých tratí, zjistila ČTK.

"Ráno byly kopce po noci přimrzlé, odpoledne to bylo hodně jarní ježdění," řekl ČTK René Hroneš ze skicentra ve Špindlerově Mlýně. U hlavních lanovek se v nejznámějším českém středisku čekalo kolem 15 minut, na menších vlecích se ale lidé frontám vyhnuli. V Rokytnici nad Jizerou byly také tisíce lidí. Ředitel střediska Vít Pražák řekl ČTK, že ve spodních částech sjezdovek může být sníh měkčí, horní partie jsou ale podle něj ideální.

Částečně přírodní a částečně technický sníh mohou lyžaři využít na Ještědu. "V noci máme na Ještědu pod nulou, takže to, co přes den mírně povolí a rozjezdí se, tak večer se to upraví a ráno je sjezdovka krásná," uvedla mluvčí areálu Renata Balašová.

Na Lipně se o víkendu vystřídalo téměř 6000 lyžařů, ředitel areálu Petr Dušek to hodnotí jako průměrnou únorovou návštěvnost. Dopoledne se dalo bruslit na lipenském jezeře, odpoledne už to ale provozovatelé kvůli vysokým teplotám nedoporučovali. Zadova se oteplení výrazně nedotklo, sjezdovky jsou většinou schované ve stínu. Běžkaři mají k dispozici například desítky kilometrů stop v okolí Železné Rudy, pokud počasí vydrží, měly by být udržovány až do poloviny března.

Naopak na Vysočině je kvůli oteplení horší situace na Žďársku. Běžkaři tam měli v krajině tento víkend upravené stopy možná naposled. Uměle zasněžované sjezdovky ale mají podmínky pořád dobré. Správci areálů se provoz omezovat nechystají.

Na Červenohorském sedle v Jeseníkách byla návštěvnost abnormální, problém byl kvůli tomu i s parkováním. Lyžaři dorazili i do níže položených středisek. Nadprůměrnou návštěvnost měly i Beskydy. Kvůli ranním zmrzlým sjezdovkám ale musela Horská služba zasahovat u množství úrazů.

Návštěvnost si pochvalovali provozovatelé areálů ve Zlínském kraji. Sněhu je ve Velkých Karlovicích, Kohútce, na Stupavě i Trojáku pořád dostatek. Ve Středočeském kraji teploty vliv na kvalitu sněhu zatím nemají, pomáhá noční mráz. Na Monínci se ale letos zřejmě naposledy běžkovalo.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály Lyžování

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

Tři roky ve vězení hrozí muži, který způsobil zásah policie na gymnáziu v Litvínově

Až tři roky vězení hrozí muži, který v pátek vyvolal policejní zásah na gymnáziu v Litvínově. Neoprávněně totiž vnikl do budovy, která musela být na několik hodin evakuována. Nikomu se naštěstí nic nestalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy