Projekt Zaparkuj oživí olomoucké parky

Olomouc – Projekt oživení olomouckých parků prostřednictvím nízkonákladových akcí sportovního, kulturního a společenského charakteru pod záštitou univerzity, města a Výstaviště Flora Olomouc. To je hlavní myšlenka projektu Zaparkuj, který představí své první aktivity již během programu majálesu v úterý 6. května.

„Jsme rádi, že jsme se zmíněnými institucemi našli další téma, na němž můžeme spolupracovat a které v pozitivním slova smyslu ovlivní život Olomoučanů i studentů," říká k projektu prorektor Petr Bilík. Podle něj je důležité, aby se univerzita podílela na kultivaci veřejného prostoru dlouhodobě. „A kde jinde začít než u olomouckých parků. Olomouc jako studentské město má v tomto jedinečný potenciál. Proč by měli studenti sedět na kolejích, když mohou vytvářet skutečnou komunitu v prostředí, které naše parky nabízejí a které nemá v českých městech obdoby," ptá se Bilík.V současné době je projekt ve fázi intenzivních příprav, za nimiž stojí asi desítka dobrovolníků z řad studentů, z nichž většina působí v různých neziskových organizacích. Akce pod značkou Zaparkuj přitom proběhnou již v průběhu května a června. „První z nich je plánována jako součást majálesu, kdy budeme doslova okupovat Bezručovy sady. Návštěvníci zde naleznou sportovní a outdoorové aktivity, létající kolo, rafty, paintballovou střelnici, open-air čajovnu, výstavy, desítky stánků studentských a neziskových organizací, workshopy a soutěže, bubenický jam i takzvanou busker stage určenou začínajícím hudebníkům," vyjmenovává Ondřej Martínek, koordinátor majálesu a projektu Zaparkuj. V květnu se pod „značkou" Zaparkuj odehraje také Férová snídaně ve Smetanových sadech nebo doprovodný program k Muzejní noci.Idea projektu Zaparkuj přesně zapadá do konceptu rozvoje městských sadů a jejich dalšího zpřístupnění veřejnosti pro odpočinek, zábavu a relaxaci, na kterém pracuje Výstaviště Flora. „Pod názvem Zelené srdce Olomouce připravujeme obnovu některých staveb a částí parků, ale projekt zahrnuje i různé společenské, kulturní a sportovní akce pro Olomoučany i turisty," vysvětlil mluvčí výstaviště Pavel Vysloužil. Připomněl, že univerzita je tradičním a dlouholetým partnerem výstavní společnosti a projekt Zaparkuj je logickým vyústěním spolupráce. Obdobně se s myšlenkami projektu Zaparkuj ztotožňuje i vedení města. „V posledních letech jsme vynaložili značné prostředky na rekonstrukci a regeneraci městských parků, ať už se jedná o cesty v parcích nebo opravu Výstaviště Flora Olomouc a i do budoucna chceme v tomto trendu pokračovat. Cítíme totiž, že olomoucké parkové zóny jsou nejen pro město Olomouc specifické, ale v kontextu českých měst i jedinečné. I proto vítáme jakékoli aktivity směřující k oživení olomouckých parků a velice rádi je podpoříme," říká náměstek primátora Jan Holpuch.Dlouhodobým záměrem iniciativy je oživení především Bezručových, Smetanových a Čechových sadů. K tomu by měly sloužit sportovní, kulturní, ale také vzdělávací akce určené všem věkovým kategorií. „V ideálním případě budou například senioři vědět, že každou druhou sobotu si mohou v parku zacvičit pod odborným vedením, a rodiny s dětmi budou počítat, že na ně čeká každou neděli piknik s literárním čtením," uvádí další příklady aktivit Martínek.

Související

Růže, ilustrační fotografie

Češi šetří. Klesl zájem o objednávky kytic on-line

Prodejci květin, které ČTK oslovila, sledují po uvolnění protiepidemických opatření pokles zájmu o objednávky kytic přes internet. Lidé se vracejí do kamenných prodejen, i když někteří zákazníci u on-line nákupů zůstávají. V souvislosti s růstem životních nákladů některá květinářství zaznamenala pokles prodejů i snížení útraty. Přestože na Den matek, který letos připadá na 8. května, prodejci květin čekají vyšší zájem, zákazníci kytice častěji poptávají na Valentýna či Mezinárodní den žen (MDŽ).
Růže, ilustrační fotografie

Zájem o rozvoz květin je na MDŽ větší než na Valentýna

Květiny v e-shopech s rozvozem na dnešek, na který připadá Mezinárodní den žen (MDŽ), za poslední dva týdny objednalo podle analýzy společnosti Shoptet zhruba třikrát více Čechů než na začátku února, tedy před Valentýnem. V běžných měsících kupuje květiny on-line v průměru 30.000 mužů, před MDŽ je to až 140.000.

Více souvisejících

Květiny

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy