Čína zatoužila po Karlově mostu. Pořídí si jeho kopii

Peking/Praha - Číňané plánují postavit repliku pražského Karlova mostu. Vyroste v zábavném parku v CChang-Čou. Tedy ve městě, ve kterém je na farmě česko-čínského přátelství i pavilon České republiky z šanghajského EXPA, píše rozhlas.cz.

Čínská kopie Karlova mostu je zmenšenina, namísto patnácti pilířů bude mít jen čtyři a nebude na něm 30 soch jako v Praze, ale jen osm. V čínské verzi budou k vidění například svatý Václav, Anna, Jan Křtitel, Ludmila či Augustin, píše v novém vydání časopis Forbes. Konkrétní sochy vybral pro firmu Film Dekor architekt Zdeněk Lstibůrek. Pražská firma Film Dekor je mimo jiné autorem českého pavilonu z šanghajského Expa 2010.

Pražský magistrát doufá, že atrakce zvedne zájem Číňanů o českou metropoli. "Vítáme jakoukoliv propagaci v zahraničí, která přispěje k přílivu turistů do Prahy. Obzvláště pak tu, která město nestojí ani korunu. Jelikož originál je vždy lepší než kopie, rádi uvidíme čínské turisty v Praze v co nejvyšším počtu," zmínil pro idnes.cz ředitel odboru kultury, zahraničních vztahů a cestovního ruchu František Cipr.

Karlův most nebude první kopií evropské architektury v Číně. Jeden už v Číně stojí a to v obytné čtvrti na okraji Šanghaje. Po letech se už ale rozpadá, stejně jako samo pseudobarokní sídliště.

Číňané kopírují ale i další evropské památky. Například 'Eiffelovka' stojí v parku v Šen-čenu. Anebo v provincii Kuang-tung je celé rakouské městečko Hallstatt.

Související

Praha

Z Karlova mostu skočil, hasiči ho vytáhli na břeh

Pražští hasiči dnes v podvečer pomáhali 40letému muži, který uvízl na jednom z pilířů Karlova mostu. Podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny podnapilý muž pravděpodobně z mostu na pilíř skočil. Přivolaní záchranáři zjistili, že neutrpěl žádná zjevná zranění.
Karlův most.

Soud odmítl dovolání turisty, který v roce 2019 posprejoval Karlův most

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání německého turisty Benjamina Wittiga, který spolu s dalším mužem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu v Praze. Dostal rok vězení s podmínečným odkladem na tři roky, peněžitý trest 100.000 korun a vyhoštění na pět let. Soud rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil usnesení ve své databázi.

Více souvisejících

Praha - Karlův most Čína architektura

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy