Lübeck - Severoněmecký Lübeck je Mekkou milovníků marcipánu. Výroba sladkostí z mandlí a cukru má v hanzovním městě u Baltského moře mnohasetletou tradici a vyhlášená kalorická lahůdka dnes patří i k hlavním turistickým lákadlům někdejší metropole celého Pobaltí. Sami Lübečané o svém městě v nadsázce tvrdí, že je nejsladší na světě.
"Lübecký marcipán je jedinečný svou kvalitou. Má navíc velmi dlouhou tradici. Neexistuje žádné jiné místo na světě, kde by byla tradice výroby marcipánu tak dlouhá jako tady," řekla ČTK Swantje Rehseová z rodinné firmy Niederegger, nekorunovaného krále mezi výrobci marcipánu.
"Platíme takříkajíc za synonymum pro lübecký marcipán. Jsme v současnosti nejstarším výrobcem ve městě. Marcipán podle původního receptu děláme už od roku 1806," uvedla hrdě Rehseová. V hlavní sezoně, která připadá na období před Vánocemi, u Niedereggera vyrobí 30 tun marcipánových sladkostí denně. Klasikou jsou marcipánové kvádříky polité tmavou čokoládou, k velmi oblíbeným patří i marcipánová srdíčka.
"Z marcipánu jde vytvořit úplně všechno," tvrdí Rehseová. "Tady se fantazii žádné meze nekladou. V našem portfoliu máme na 300 různých druhů výrobků z marcipánu."
Přesvědčit se o tom zájemci mohou v malém muzeu marcipánu v centru Lübecku. K vrcholům expozice se řadí galerie historických osobností v takměř životní velikosti vymodelovaných jak jinak než z marcipánu. V jejich středu je český král a císař Karel IV., který si podle popisku pochutnával dokonce na marcipánu pokrytém zlatem.
Na posedlost marcipánem se dřív dalo i zemřít. Kdybyste ho totiž snědli kilo, dostali byste do sebe dostatečnou dávku hořkých mandlí, která by s přehledem stačila k věčnému spánku. Dnes vám bude k jeho výrobě stačit cukr, mandle, bílek a pár kapek esence.
1) Mandle zakapejte esencí, přidejte většinu bílku a většinu cukru a prohněťte. Pokud se chystáte marcipán barvit, je teď ta pravá chvíle. Barvivo přidávejte po kapkách a vždy mu dejte chvíli času, aby se dokonale spojilo s hmotou (vyplatí se na chvilku odejít a teprve pak případně přidávat).
2) Nyní postupně přidávejte bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci. Nevadí, když nespotřebujete celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí, takže čím víc jich bude v poměru k ostatním surovinám, tím lépe.
3) Hotový marcipán zabalte do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a nechte ho rozležet v lednici.
Barva – nejlepší je tekuté barvivo. Jestliže máte prášek, nejprve ho rozpusťte v tekutině, nejlépe v bílku, a pak po troškách přidávejte. Počítejte také s tím, že práškové barvivo je slané, takže mírně mění chuť.
Osychání – marcipán má tendenci okorat. Když z něj budete tvarovat třeba figurky, nechte je při pokojové teplotě půl dne oschnout – zpevní tak tvar. Když vám marcipán oschne zcela nezáměrně, spraví to pár kapek vody.
(Zdroj: apetitonline.cz)
Související
Němci či Finové jdou příkladem. Evropa se připravuje na konflikt vysoké intenzity, může přijít kdykoliv
Německo: Rusko stojí za kybernetickým útokem proti kontrole letového provozu, snažilo se i ovlivnit volby
Aktuálně se děje
před 19 minutami
Na USA není spoleh, obává se Francie. Chystá se na vůdčí roli v obraně Evropy před Ruskem
před 1 hodinou
Víkendová jednání na Floridě jsou nadějná, tvrdí ruští vyjednavači. Kreml ale stupňuje požadavky
před 2 hodinami
Rusko: Evropské změny v mírovém plánu naději na konec války nezvýšily. Možnost nalezení řešení zkomplikovaly
před 3 hodinami
Na záchranu v první linii čekal měsíc. Pak zraněného vojáka zachránil robot
před 4 hodinami
Amerika stupňuje tlak na Madura. Zabavila další tanker
před 6 hodinami
Americké ponorky jsou v Pacifiku v menšině. Jižní Korea má plán, jak to změnit
před 7 hodinami
Počasí: Budou Vánoce bílé? Ve středu může nasněžit
včera
USA navrhly setkání Spojených států, Ukrajiny a Ruska. Mír nemůže nastat za každou cenu, reagoval Zelenskyj
včera
Spousta začerněných stránek a pozoruhodně málo Trumpa? Zamlžování pravdy, říká jedna z Epsteinových obětí
včera
Poprask na internetu: Voliči SPD mluví o zradě, požadují odvolání Zůny. Okamura problém hasí
včera
Trump sliboval zlatou éru americké ekonomiky. Kde je, ptají se Američané po roce?
včera
Dokáže síla převážit nad totálním vyčerpáním? Ukrajina se chystá na dosud nejtemnější zimu
včera
Američtí a ruští představitelé se setkají na Floridě k dalšímu kolu rozhovorů o Ukrajině
včera
Z Británie přichází další varování: Rusko je expanzivní mocnost, chce podmanit Ukrajinu a destabilizovat NATO
včera
Vítězové summitu EU o financování Ukrajiny? De Wever i Česko, píše Politico
včera
Superchřipka, nebo mnoho povyku pro nic? Epidemie tříští vědeckou obec
včera
Zveřejnění Epsteinových záznamů hýbe Amerikou. Ministerstvo řadu informací dál tají
včera
USA provedly rozsáhlou sérii útoků v Sýrii
včera
Dokumenty z vyšetřování Epsteina zveřejněny. Na fotkách s ním je Michael Jackson i Bill Clinton
včera
Pravé zimní počasí je v nedohlednu, ukazuje měsíční výhled
Na sníh bohatého zimního počasí se nejspíš v Česku jen tak nedočkáme. Vyplývá to z aktuálního dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Denní teploty se zřejmě i v úvodu ledna budou držet nad nulou.
Zdroj: Jan Hrabě