Lyžařská sezóna v Česku začíná, první skiareál pustil vlek

Praha - Až 25 centimetrů prvního letošního sněhu pokrývá svahy Ski areálu Novako v centru Božího Daru na Karlovarsku. Dnes dopoledne se tam proto spustil vlek. Sněhovou nadílku využili i sáňkaři. V ostatních areálech Krušných hor se zatím vleky nerozjely, a to ani na Klínovci.

"Je to takový malý přírodní zázrak. Nad námi je mrak, nad okolními kopci je sluníčko," uvedla Svatava Nováková z Novaka. Podle ní sníh padal od čtvrtka, ale dnes už nesněží. Teplota kolem poledne byla kolem minus tří stupňů Celsia. Kvůli mlze ale není viditelnost příliš dobrá.

"Když přijíždíte do Božího Daru, tak na pláni je jenom námraza. Ale poté, co sjedete do městečka, tak už vidíte sníh," uvedla Nováková. Vlek v areálu Novako bude v provozu dnes a v neděli a opět se rozjede, pokud bude sníh, o dalším víkendu.

Na příští sobotu a neděli plánují start sezony také na Klínovci, který je s nadmořskou výškou 1244 metrů o více než 200 metrů výše než svahy božídarského Novaka.

V prvních třech prosincových týdnech (1. 12. – 21. 12.) nedávají modely pravděpodobnost nadprůměrných teplot až tak velkou jako v posledním listopadovém týdnu (je 50 %), ale průměrné či podprůměrné teploty se stále očekávají s pravděpodobností menší.

Během několika prvních prosincových dnů by mělo probíhat mírné ochlazování a poté by se měl pokles teplot v podstatě zastavit. Průměrné denní teploty se v tomto období očekávají kolem 1 °C a maximální teploty budou šplhat k hodnotám okolo 3 °C. Další pozvolné snižování teplot modely předpokládají přibližně od půlky prosince, ale tuto předpověď je potřeba brát spíše orientačně, uvedlo meteocentrum.cz.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály Lyžování

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy