Dravci nebes: Zoo Liberec nabídne ukázky sokolnického výcviku

Liberec - Pokud se s rodinou chystáte na výlet, můžete zavítat například do severočeského Liberce. Tamní zoologická zahrada, která je nejstarší v ČR, připravuje pro návštěvníky ukázky sokolnického výcviku.

Poprvé zkušený sokolník, kterého mnozí znají z nedalekého hradu Grabštejn, představí své dravce mezi nimiž nechybí sokol, výr, poštolka nebo káně, v úterý 22. srpna. Ukázky pak budou na programu zoo každé úterý a čtvrtek od 14:00 a 16:00 až do poloviny října.

Liberecká zoologická zahrada má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě. V minulosti například jako první na světě dokázala po umělém oplodnění odchovat orla křiklavého nebo jako první v republice odchovala supy himálajské. Letos jako první na světě dokázala odchovat mládě orla nejmenšího.

"Jsme zapojeni do dvou reintrodukčních programů - s orlosupem bradatým a orlem mořským. Odchovaná mláďata těchto druhů vypouštíme zpět do volné přírody. Tímto způsobem se nám podařilo reintrodukovat už více než 15 dravců. I z tohoto důvodu věřím, že sokolnické ukázky budou nejenom atraktivním doplňkem návštěvy zoo, ale také poskytnou našim návštěvníkům spousty nových zajímavých informací ze života těchto unikátních tvorů," doplnil ředitel zoo David Nejedlo.

Počátky českého sokolnictví spadají do pátého století a hlavní rozmach zaznamenalo ve středověku. Zájem o tento způsob lovu začal ale po vynalezení palných zbraní upadat. Dnes už sokolnictví není chápáno pouze jako starověké umění lovu. Sokolnictví je od roku 2010 na seznamu nehmotného dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO.

Související

zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.
Mládě nahura modrého, Zoo Liberec

ZOO Liberec musí přepsat své dějiny. Je starší, než se uvádělo

Liberecká městská zoo je starší, než se dosud oficiálně uvádělo. Letos původně chtěla nejstarší zoo v republice slavit 100 let od svého vzniku, její historie je ale ještě o 15 let delší. Mylný dojem podle badatelů vyvolalo záměrné zkreslování nejstarší historie v brožurách, které vytvářel prvorepublikový ředitel zoo Erich Sluwa. Za rok založení označoval rok 1919. Badatelé ale nyní objevili zakládací dokument z roku 1904.

Více souvisejících

Zoo Liberec Ptactvo Zvířata výlety cestování

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy