Nevíte, kam v létě vyrazit na výlet nebo za kulturou? Máme pro vás pár tipů

Praha – Turistické atrakce v Česku lákají turisty zajímavými akcemi, aktivním odpočinkem na přírodě a pestrou nabídkou festivalů. Léto ještě nekončí. Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy.

1. Má vlast – zblízka a nahlas

Česká filharmonie ve spolupráci s londýnskou společností 59 Productions připravila k 100. výročí založení Československa audiovizuální instalaci Má vlast zblízka a nahlas. V šesti krajských městech máte možnost vstoupit do speciální zatemněné konstrukce a nechat se pohltit 25minutovou videosmyčkou na devíti velkoformátových plochách v rozlišení 4K, kterou doprovází dvě legendární skladby v mistrovském provedení České filharmonie. Výstava bude cestovat městy po celé České republice, navštíví Plzeň, Prahu, Hrádek Králové, Liberec a Ostravu.

 

2. Letní Letná – Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla

Letní Letná – festival nového cirkusu, divadla, hudby a vizuálního umění. Do Prahy přiváží ty nejlepší soubory z celého světa. V průběhu čtrnácti ročníků představila nejen prestižní soubory z celé Evropy, ale uvedla také umělce z Austrálie, Kanady, Mexika či Uruguaye. V roce 2018 se koná 15. ročník již legendárního pražského festivalu, který organizátoři označili jako jeden z nejextrémnějších. Zahájení festivalu proběhne 15. srpna, skončí 2. září.

 

3. Pardubický festival vína 2018

Kvalitní víno, dobré jídlo, hudba a hezká atmosféra architektury pardubického zámku. V termínu 24. a 25. srpna se koná 21. ročník Pardubického festivalu vína. V rámci výstavy vín můžete za doprovodu cimbálu ochutnat domácí i zahraniční vína od více než padesáti vinařů. „Chceme daleko více propojit kvalitní vína s kvalitní gastronomií a kulturním programem,“ říkají organizátoři.

 

4. Hrady CZ

Letní kulturní festival Hrady CZ běží téměř celé léto a je zaměřen na rozvoj turistického ruchu a zviditelnění krásných historických památek v regionech. V průběhu srpna festival v různých termínech navštíví čtyři krásné lokality – hrad Veveří (Jihomoravský kraj), Hradec nad Moravicí (Moravskoslezský kraj), hrad Bouzov (Olomoucký kraj) a skončí v Bezdězu (Liberecký kraj). Program festivalu je postaven na vystoupení špiček české a slovenské hudební scény a divákům nabídne výjimečnou atmosféru a možnost stanování zdarma v místě konání akce.

 

5. Den Brna

Městská slavnost je připomínkou slavné a úspěšné obrany brněnských hradeb před útoky švédského vojska za třicetileté války. Brno si tento významný den připomíná každý rok v termínu vždy kolem 15. 8. Letošní oslavy 373. výročí budou probíhat hned dva víkendy a uskuteční se na dvou brněnských vrších – na Petrově a na Špilberku. O víkendu 11. – 12. 8. bude připraven program na Petrově a v jeho okolí, mezi víkendy bude připravena zábava pro děti a oslavy zakončí v sobotu 18. 8. historická vojska na Špilberku.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

NeFestival v Ostravě skončil. Rozhodnutí epidemiologů je nehorázné, tvrdí organizátorka

NeFestival, který v Ostravě od středy pořádá organizační tým zrušeného festivalu Colours of Ostrava, skončil. ČTK to řekla ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová. Festival, který měl letos v menším měřítku nahradit oblíbené Colours of Ostrava, znemožnilo dnešní náhlé opatření hygieniků, kteří kvůli šíření koronaviru omezili v Moravskoslezském kraji hromadné akce nanejvýš na 100 lidí.

Více souvisejících

letní festivaly Letní Letná Den Brna výlety víno Léto

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 26 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy