O víkendu proběhne Aviatická pouť. Na diváky čeká nejedno překvapení

Pardubice - Letošní 23. ročník Aviatické pouti, která se uskuteční 1. a 2. června na pardubickém letišti, se bude proti dřívějším rokům více věnovat letectví a jeho historii ve střední a východní části Evropy.

Přiletí více strojů z Ruska, kde se stará letadla stále více rekonstruují, proto také nese podtitul Tenkrát na východě. Od jiných leteckých dnů se Aviatická pouť liší originálním formátem divadelně pojatých představení, letos budou čtyři, řekl dnes novinářům předseda Sdružení Aviatické pouti Jaroslav Janda.

"Při velkoprostorovém představení chceme divákům ukázat nejen letové vlastnosti strojů, ale i bojové nasazení v konkrétních bitvách. Jsou to hrané scény, ale historicky doložená fakta z první i druhé světové války," uvedl Janda.Akce se zaměřila více na osvobozování Československa, ať již na stroje západních spojenců nebo z východní fronty. "Letadel je stále víc a je z čeho vybírat. Podobnou koncepci bychom si před deseti lety nedokázali představit," uvedl Richard Santus, který připravil náměty a scénáře hraných leteckých vystoupení.

Hlavním magnetem pro návštěvníky budou po oba dny divadelní zpracování historických událostí. Lidé uvidí ukázky souboje německých Messerschmittů 109 se sovětskými stíhačkami Jak-1 a MiG-3, nálet na německá území ze základen na britských ostrovech, bombardování Pardubic v roce 1944 a boje československých letců při osvobozování vlasti. Některé stroje budou v Česku k vidění poprvé. V premiéře se představí například proudové letouny Gloster Meteor T.7 a Dassault-Dornier Alpha Jet, bombardéry P-47 Thunderbolt, A-26 Invader či "létající pevnost" B-17 nebo cvičný letoun Focke-Wulf Fw-44 Stieglitz.

Velkou oblibou je pro děti prezentace Policie ČR. Kdy se dětem stane, že se například mohou posadit na motorku, podívat se do policejního auta. Pokud děti odpoví na několik dopravních otázek, hned je jedno razítko na Pamětním listu doma. Jaká by to byla pouť bez lunaparku. Tak to by nám děti rozhodně neodpustily. A právě ze střelnice si kromě papírové růže odnesete jedno z dalších razítek. Budete také malovat, házet, skákat, seznamovat se s krásami Pardubického kraje.

K Pardubicím neodmyslitelně patří kromě jiného také perník. Ozdobit si například malé letadýlko cukrovou polevou bude pro každého malého kluka nebo holku novým zážitkem a perník bude chutnat jistě dvojnásobně.

Sobotní dopolední program oživí jistě koncert skupiny Čechomor. Pokud přijdete se svými ratolestmi, bez problému je zanecháte ve velkém bílém stanu Veselá koopa a koncert je váš. Nebojte se, o vaše děti bude dobře postaráno. Po oba dva dny jsou pro děti připravené v tomto stanu zajímavé soutěže a velký zábavný program, informují stránky aviatickapout.cz.

Související

Více souvisejících

pardubice Letadla II. světové války

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy